Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Máme najvyššie hodnotené víno zo Slovenska - Dunaj od Frtus Winery

Foto: Frtus Winery

VINALIES INTERNATIONALES PARIS - prestížna medzinárodná súťaž vín - máme najvyššie hodnotené víno zo Slovenska - Dunaj od Frtus Winery.

Bratislava 11. augusta (OTS) - Z celkového počtu 2900 vín z viac ako 40 krajín sveta získalo tento rok na Vinalies LEN deväť vín hodnotenie 90 – 95 bodov.

Strieborné medaily sa tu totiž prideľujú vínam pri zisku 82 až 84 bodov a zlaté medaily od 85 do 100 bodov, pričom máloktoré „zlaté“ víno dostane vyššiu priemernú známku ako 86 bodov!

Pre mnohých posudzovateľov vína je 90 bodov akási magická hranica (takmer) dokonalosti, ktorú väčšina vín na trhu len ťažko dosiahne.

No a tento rok bol medzi deviatimi najvyššie hodnotenými vínami aj slovenský Dunaj 2018 od Frtus Winery.

Čo dodať? GRATULUJEME

Farba je výrazná, granátovo červená s rubínovými odleskami, hustá, nepriehľadná, jemne farebné slzy pomaly stekajú po stenách pohára.
Vo vôni spočiatku florálne (levanduľa) a ovocno čokoládové (višne v čokoláde), neskôr jemné tóny ušľachtilého duba.
V chuti dominuje vyššia kyselina, dobre integrovaná, hodvábne hladký, pekne zosieťovaný tanín na podnebí drží štruktúru až do konca. Vyšší alkohol je primerane vyvážený ovocnou zložkou, v ktorej dominuje čistá chuť zrelého tmavého hrozna s podtónom sušených sliviek a višní v čokoláde, doplnená decentnou aromatikou exotického tabaku s terpénovou koncovkou.
Odrodovo typický Dunaj, bez herbálnych prejavov. Výnimočné slovenské víno je obrazom priaznivého ročníka 2018 a kvalitnej práce vo vinohrade a v pivnici. Je dlhé, šťavnaté, dobre štruktúrované a elegantné. Pripravené na pitie teraz, vhodné na archiváciu 5 – 8 rokov.

- Edita Ďurčová - enologička a medzinárodná degustátorka


A takto hodnotili víno medzinárodní degustátori na VINALIES INTERNATIONALES PARIS 2021, prevažne francúzski enológovia:
Commentaire de dégustation:
Une robe noir profond habille un vin au nez de fruits mûrs compotés, de pruneaux, d’épices. La bouche est tendre, avec des tanins soyeux, et la finale d’une agréable longueur. Il accompagnera agréablement un steak argentin sur le grill.
90/100 points.


Preklad:
Hlboká farba zaodieva víno s vôňou zrelého zaváraného ovocia, sušených sliviek a korenia. Chuť je jemná, s hodvábnymi tanínmi a dlhou, lahodnou koncovkou. Skvelo sa bude dopĺňať s grilovaným argentínskym stejkom.
90/100 bodov.