Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Manželia farári: Vianoce sú pripomenutím Božieho úsmevu a jeho lásky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Vianoce sú pre farára predovšetkým sprítomnením historickej udalosti, ktorá sa odohrala na konkrétnom geografickom mieste v izraelskom Betleheme a tiež v konkrétnom čase.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Vianoce sú pripomenutím Božieho úsmevu a jeho bezpodmienečnej lásky voči nám. V súvislosti s blížiacimi sa vianočnými sviatkami to pre TASR uviedol manželský pár zborových farárov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) David a Ilona Bázlikovci, ktorí pôsobia v bratislavskej Petržalke.

Vianoce sú pre farára predovšetkým sprítomnením historickej udalosti, ktorá sa odohrala na konkrétnom geografickom mieste v izraelskom Betleheme a tiež v konkrétnom čase. "Narodením Ježiša Krista zvláštnym spôsobom Tvorca vstupuje do tohto sveta. Začína sa tým dielo záchrany duchovne padlého ľudstva," povedal Bázlik.

"Najznámejšia vianočná pieseň Tichá noc to poeticky vyjadruje takto: ´... v Ježišovi - dieťati sa Boh láskavo usmieva nám.´ Vianoce sú pripomenutím Božieho úsmevu a jeho bezpodmienečnej lásky voči nám," priblížila farárka. Ako doplnil jej manžel, aj v tomto kontexte majú vianočné hektické prípravy hlbší rozmer a príjemnejšiu príchuť. "Bez tohto vianočného príbehu by aj vôňa vianočnej kapustnice, medovníkov a vianočného kapra bola prázdnejšou," uviedol farár.

Príprava na Vianoce znamená podľa Bázlika aj plánovanie, pretože ak si niektoré veci nenaplánujeme, nevyhradíme si na nich čas, neuskutočnia sa. "Veci, ktoré považujeme počas Vianoc za dôležité, si preto treba naplánovať," upozornil farár. Vianoce vníma ako výnimočný čas aj pre rodinu. "Viaceré rodiny budú počas Vianoc konečne spolu. Je užitočné už v predstihu spísať malý zoznam aktivít, ktoré by sme ako rodina chceli počas Vianoc absolvovať," poukázal farár. Na jeho napísaní sa môže podľa jeho slov podieľať celá rodina. Ako príklad uviedol spoločnú sánkovačku alebo guľovačku, večer spoločenských hier, spoločný filmový večer, večer modlitieb za rodinné potreby a za nový rok.

"Na Vianoce sa všetci snažíme pripraviť tým, že zaobstaráme darčeky, ktorými chceme druhých obdarovať. Pred Vianocami sa však potrebujeme nastaviť aj na prijímanie," zdôraznil Bázlik. Dnešný človek je v závere kalendárneho roka podľa jeho slov tak rozbehaný, že je pre neho počas Vianoc veľmi ťažké spomaliť, sadnúť si doma alebo v kostole, počúvať druhých a nechať sa obdarovať. "Človek by si mal pred Vianocami pripraviť jednu dobrú knihu, ktorú si počas Vianoc prečíta alebo film, ktorý si pozrie. Inak nám hrozí, že nás krátko po Vianociach zaskočí prázdnota," uzavrel evanjelický farár.