Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Magazín

MARTINKA: O úspechu fotografa rozhoduje šťastie a schopnosť odlíšiť sa

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska a vpravo slovenský fotograf žijúci v New Yorku vyše 20 rokov Paul Martinka, počas otvorenia svojej výstavy fotografií v budove slovenského konzulátu v USA. New York, v noci na 25. septembra. Foto: TASR/Martin Baumann

Profesionálnej fotografii sa Martinka začal venovať ako 23-ročný, a to až v USA, kde žije od roku 1992.

Bratislava 5. decembra (TASR) - O úspechu fotografa rozhoduje šťastná zhoda okolností, no rovnako jeho snaha urobiť svoj záber inak a lepšie ako ostatní. Pre TASR to uviedol prestížny americký fotograf slovenského pôvodu Paul Martinka.

"V niektorých prípadoch, najmä pri spravodajských fotografiách, rozhoduje o tom, či urobíte dobrý alebo výnimočný záber, pár sekúnd," priznal Martinka. "No je to aj o hľadaní nových výziev a schopnosti odlíšiť sa od ostatných," dodal fotoreportér amerického denníka New York Post, ktorý sa pri svojej práci riadi heslom "Si len tak dobrý, ako je tvoja posledná práca, posledná fotka".

Profesionálnej fotografii sa Martinka začal venovať ako 23-ročný, a to až v USA, kde žije od roku 1992. Za svoju prelomovú fotku, v ktorej sa odrazila práve kombinácia šťastnej zhody okolností a maximálnej snahy o jedinečný záber, považuje fotografiu z roku 2004, keď zvečnil zaoceánsku loď Queen Mary II, prechádzajúcu popod Verazzano Bridge, odkiaľ štartuje maratón v New Yorku.

Martinka priznal, že nemá špecificky obľúbenú oblasť fotografovania. "Vždy sa snažím vydať zo seba maximum a nezáleží na tom, či práve robím spravodajskú, reportážnu fotografiu, športovú udalosť, umelecké podujatie či firemnú akciu," povedal pre TASR.

Vo svojej kariére fotil mnohé slávne osobnosti – hercov, spevákov, športovcov i politikov. Z nich ho najviac upútala austrálska herečka Nicole Kidman – celebrita, ktorá sa ako celebrita nespráva. Martinka mal možnosť fotografovať filmovú hviezdu pri príležitosti jej stretnutia s austrálskym chlapčekom, ktorý sa v New Yorku podroboval liečbe v súvislosti so špeciálnou formou rakoviny, ktorou trpel. "O jeho príbehu sa Nicole Kidman dozvedela z New York Post, a tak kontaktovala redakciu a ponúkla chlapčekovi a jeho rodine, aby mohli jeden deň stráviť v jej spoločnosti," vysvetlil Martinka, ktorý bol prizvaný na exkluzívne fotenie, odohrávajúce sa v hotelovom apartmáne. "Boli to iba dve minúty fotenia, no ostala mi veľká spomienka na tú zvláštnu udalosť a aj na Nicole, ktorá v tej chvíli rozhodne nebola celebrita, ale skutočne ľudský, citlivý človek, čo dokázal urobiť niečo špeciálne pre choré dieťa," zaspomínal americký fotograf slovenského pôvodu.