Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Matej Kornel Hell je vynálezcom vahadlového čerpacieho zariadenia

Svojím dielom prispel Hell k záchrane štiavnických baní pred zatopením a úplnou likvidáciou.

Banská Štiavnica/Bratislava 4. novembra (TASR) - Banský konštruktér Matej Kornel Hell je vynálezcom vahadlového čerpacieho zariadenia. V pondelok 4. novembra si pripomíname 270. výročie jeho úmrtia.

Okrem banského zariadenia sa meno Mateja Kornela Hella spája aj s výstavbou vodných nádrží v okolí Banskej Štiavnice v čase najväčšieho rozkvetu baníctva v tomto regióne v 18. storočí.

Matej Kornel Hell prišiel do Banskej Štiavnice okolo roku 1693 ako odborník na stavbu banských čerpacích strojov. Sporné je miesto jeho pôvodu a v archívoch absentuje aj presný dátum jeho narodenia. Najskôr bol v službách kniežaťa Fürstenberga, ktorý uzavrel s banskou komorou zmluvu na odvodnenie banskoštiavnických baní. Od roku 1694 pôsobil v priamych službách banskej komory.

Skonštruoval progresívne mechanizmy na čerpanie vody s kývavým pákovým prevodom – tzv. stangenkunsty, ktoré si poradili s vodou v zatopených baniach. Energiu na ich pohon získaval prívodom z nádrží na zachytávanie snehovej a dažďovej vody, ktoré budoval v okolí Banskej Štiavnice. Voda z nich sa zvádzala k nižšie položeným šachtám a poháňala vodné kolesá čerpacích zariadení. Potom sa ešte využívala pri úprave rudy.

Svojím dielom prispel k záchrane štiavnických baní pred zatopením a úplnou likvidáciou.

Matej Kornel Hell zomrel v Banskej Štiavnici 4. novembra 1743.

Priblížiť obnovu a rekonštrukciu známych banskoštiavnických historických vodných nádrží, tzv. tajchov, ktoré sú súčasťou svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, je cieľom výstavy, ktorú v októbri sprístupnili v átriu Ministerstva životného prostredia SR v Bratislave.