Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Matica slovenská si pripomenie dvojsté výročie narodenia J. Kalinčiaka

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Ján Blahoslav Kalinčiak sa narodil 10. augusta 1822 v Hornom Záturčí. V rokoch 1839 až 1843 študoval na evanjelickom lýceu v Bratislave, kde sa stal členom Slovanského ústavu a žiakom Ľudovíta Štúra.

Martin 3. augusta (TASR) – Matica slovenská (MS) si na podujatí Poetické popoludnie s Jankom Kalinčiakom pripomenie 200. výročie jeho narodenia vo štvrtok 11. augusta v Štúdiu Slovenského komorného divadla v Martine. TASR o tom informoval tajomník MS pre informačnú a mediálnu oblasť Ján Seman.

"Kalinčiak bol stúpencom štúrovskej spisovnej slovenčiny a jej uvádzania do literárneho života na Slovensku, taktiež aj aktívnym členom spolku Tatrín, v ktorom sa angažoval v oblasti pedagogiky. Od roku 1851 až do tragickej smrti Ľudovíta Štúra v januári 1856 bol Kalinčiak jeho dôverníkom, poradcom a spolupracovníkom v Modre. Pomáhal mu pri tvorbe viacerých diel, najmä slavistického spisu O národných povestiach a piesňach plemien slovanských. Posmrtne mu v roku 1874 vyšlo knižne najslávnejšie dielo, román Reštavrácia, ktorý verifikoval rolu Jána Blahoslava Kalinčiaka ako jedného z najvýznamnejších klasikov slovenskej literatúry," priblížil predseda MS Marián Gešper.

Ján Blahoslav Kalinčiak sa narodil 10. augusta 1822 v Hornom Záturčí pri Martine. V rokoch 1839 až 1843 študoval na evanjelickom lýceu v Bratislave, kde sa stal členom Slovanského ústavu a žiakom Ľudovíta Štúra. Po Karolovi Štúrovi pôsobil od roku 1846 na odporúčanie Ľudovíta Štúra ako profesor a rektor na gymnáziu v Modre, kde podporoval štúrovské študentské hnutie, doplnil Seman.

MS si Kalinčiaka pripomenie 11. augusta v spolupráci s mestom Martin. "Ďalšími spomienkovými podujatiami budú 14. augusta evanjelické služby Božie v Martine-Záturčí a kladenie vencov pri jeho pomníku v Záturčí," dodal tajomník MS pre informačnú a mediálnu oblasť.