Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

HAPPY END: Matka našla syna, ktorý sa stratil počas cunami v roku 2004

Červená vlajka pri pobreží Srí Lanky, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Chlapec identifikovaný ako Akram Rizchán mal päť rokov, keď cunami 26. decembra 2004 zasiahla jeho dedinu Káraitívu, okolo 370 kilometrov východne od hlavného mesta Kolombo.

Kolombo 28. septembra (TASR) - Chlapca, ktorý sa ako päťročný stratil, keď v roku 2004 zasiahla Srí Lanku smrtiaca cunami, vypátrala jeho matka po dlhých rokoch hľadania vo východnej časti krajiny. V utorok o tom informovala polícia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Chlapec identifikovaný ako Akram Rizchán mal päť rokov, keď cunami 26. decembra 2004 zasiahla jeho dedinu Káraitívu, okolo 370 kilometrov východne od hlavného mesta Kolombo. Matka bola v tom čase v práci.

Chlapca najprv hospitalizovali v oblasti, ale potom si ho adoptovala jedna rodina, vysvetlila chlapcova matka Abusaly Siddiová.

"Pátrala som po synovi niekoľko rokov, ale nedarilo sa mi ho nájsť. Požiadala som o pomoc prezidenta a apelovala som aj na políciu," dodala matka novinárom.

Nakoniec dostala informáciu, že jej syna si adoptovali, a tak sa s rodinou skontaktovala. Po vykonaní testu DNA sa matka znovu, po 16 rokoch, stretla so synom.

Cunami pripravila na Srí Lanke v roku 2004 o život vyše 38.000 ľudí a spôsobila ťažké škody v pobrežných dedinách vo východných, južných a západných provinciách krajiny, ktorá sa rozkladá na ostrove Cejlón v Indickom oceáne.