Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Matyšák vyzdvihol slovenské odrody aj v Bruseli

Matyšák vyzdvihol slovenské odrody aj v Bruseli Foto: Concours Mondial de Bruxelles

21. ročník jednej z nasledovanejších súťaží na svete Concours Mondial de Bruxelles, prináša spoločnosti Víno Matyšák ďalšie tri medaily.

Bratislava 19. mája (OTS) - Na súťaži, ktorá je známa aj tým, že je od roku 2006 putovná a minulý rok sa uskutočnila v Bratislave, hodnotilo 300 profesionálnych odborníkov viac ako 8 tisíc vín. Tento rok sa súťaž uskutočnila v domácom Bruseli, kde si naše vína merali sily s veľmi silnou konkurenciou z celého sveta.

Spoločnosť Víno Matyšák prináša z Belgicka tri strieborné medaile a spolu ich má na svojom konte doposiaľ 36 zo zahraničných súťaží.

Opäť tak táto čisto slovenská rodinná firma potvrdila nielen svoju vrcholovú pozíciu na vinárskom výslní, ale znovu v zahraničí zviditeľnila aj klasické slovenské odrody – Silván a Devín. Obidve tieto odrody ročníka 2013 už bodovali veľmi vysoko na domácich aj zahraničných súťažiach, čo je jasným dôkazom o ich vysokej kvalite.

Kedysi takmer zlikvidovaná a zabudnutá odroda z Limbachu, Silvánske zelené, zbiera na svetových súťažiach jedno ocenenie za druhým a dokazuje tak, že toto víno z Malých Karpát z Pezinského regiónu má potenciál stať sa jedinečným výrazom tejto krajiny. Odborná jury v Bruseli na súťaži Concours Mondial de Bruxelles ocenila Prestige Gold Silvánske zelené, výber z hrozna, ročník 2013 striebornou medailou. Je to víno svetlo žltej farby, vo vôni je cítiteľný dominantný delikátny hruškový kompót s kvapkou medu. Chuť je lahodná, plná, kompótová s jemnými náznakmi cibéb. Dlhá korenistá dochuť nesie vnemy klinčekov a exotického korenia.

Peter Matyšák, majiteľ spoločnosti Víno Matyšák k tomuto vínu hovorí: „Ročník 2013 sa podobal jazde na horskej dráhe striedajúc veľké výkyvy v počasí. Záver roka rozhodol o jedinečnosti vína. Správne rozhodnutie v správny čas ešte vo vinici, spolu so zriedkavými lokálnymi podmienkami pre cibébovatenie hrozna dali vínu základ pre ročníkový esprit: a odtiaľto začína legenda".

Ďalšie strieborné medaily prinášajú z Bruselu Prestige Gold Devín, bobuľový výber, ročník 2013 a Prestige Gold Chardonnay, výber z hrozna, ročník 2013.