Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

RTVS si pripomenie 100. výročie narodenia Jána Pavla II.

Na archívnej snímke z 10. apríla 2003 vtedajší pápež Ján Pavol II. sa pozerá na bielu holubicu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Spomienkový dokument Odkaz Jána Pavla II. Slovensku, ktorým si pripomenie posolstvá pápeža Slovensku počas jeho troch návštev v rokoch 1990, 1995 a 2003, odvysiela Dvojka v nedeľu 17. mája o 12.40 h.

Bratislava 15. mája (TASR) - Sté výročie narodenia prvého pápeža slovanského pôvodu Jána Pavla II. si vo viacerých televíznych programoch a rozhlasových reláciách pripomenie aj Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Pripravila tiež dokumentárny film zo zákulisia pápežovej prvej návštevy na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Spomienkový dokument Odkaz Jána Pavla II. Slovensku, ktorým si pripomenie posolstvá pápeža Slovensku počas jeho troch návštev v rokoch 1990, 1995 a 2003, odvysiela Dvojka v nedeľu 17. mája o 12.40 h. V deň výročia, v pondelok 18. mája, čakajú divákov dve premiéry a film, ktorý je adaptáciou predlohy Karola Wojtylu. Najskôr to o 18.05 h bude strihový dokument Ján Pavol II. na Slovensku, mapujúci jeho tri návštevy v SR. Klenotníkov obchod, romantický film o osudoch skupiny mladých ľudí počas druhej svetovej vojny a po nej, ktorý vznikol podľa divadelnej hry Karola Wojtylu z roku 1956, uvedie Dvojka o 20.10 h. Redakcia duchovného života pripravila dokument Svätec milujúci Slovensko zo zákulisia pápežovej prvej návštevy na Slovensku, od ktorej 22. apríla uplynulo 30 rokov. Dokument, ktorý si udalosť pripomína prostredníctvom Juraja Lexmanna, Jána Čarnogurského, Ondreja Dema a arcibiskupa Jána Sokola, uvedie Dvojka v premiére o 21.35 h. V réžii nedávno zosnulého kameramana Ladislava Šidelského prinesie v utorok 19. mája o 14.15 h dokumentárny film Ján Pavol II. na východnom Slovensku.

Výročie si pripomenú aj v rozhlasovom vysielaní. V nedeľu po 8.00 h privíta moderátor Štefan Chrappa v Rádiu Slovensko bratislavského arcibiskupa metropolitu Stanislava Zvolenského, s ktorým budú spomínať na Jána Pavla II. aj v kontexte jeho prvej návštevy na Slovensku. V pondelok o 5.20 h mu bude venované Zamyslenie na dnešný deň, ktoré pripravil rímskokatolícky kňaz Vladimír Slovák.

Rádio Regina Stred si v prúdovom vysielaní v pondelok pripomenie pápežovu návštevu na strednom Slovensku 12. septembra 2003. Rádio Regina Východ odvysiela o 10.00 h reprízu relácie Viera v živote z roku 2010, venovanej pápežovým návštevám východného Slovenska.

Relácia História magistra vitae Rádia Devín sa v nedeľu od 18.00 h bude venovať téme slobody a demokracie podľa vzoru Poľska, v rámci ktorej priblíži úlohu Karola Wojtylu v kľúčových okamihoch demokratizácie strednej a východnej Európy pred a po páde železnej opony. V pondelok o 9.10 h si poslucháči môžu vypočuť Myšlienky o zrení od Karola Wojtylu a o 15.00 h ponúkne špeciálna Ars litera hĺbkovú sondu do jeho literárnej a dramatickej tvorby.