Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Medikom roka sa stal Lukáš Weiss, študent lekárskej fakulty v Martine

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Víťaz súťaže Lukáš Weiss, ktorý je aktuálne v šiestom ročníku, takéto umiestnenie nečakal. Z celkových 147 bodov sa mu podarilo získať 132. Domov si tak odnáša 3000 eur.

Humenné 24. marca (TASR) - Víťazom piateho ročníka súťaže Medik roka sa v nedeľu stal 25-ročný Lukáš Weiss z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Martine. Bol tak najlepším spomedzi 20 finalistov, ktorí počas tohto víkendu súťažili v praktických i teoretických úlohách na pôde humenskej nemocnice. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

Medik roka je odborná súťaž pre študentov 5. a 6. ročníka lekárskych fakúlt. „Jej cieľom je ukázať študentom medicíny praktické aspekty práce v nemocnici, kedy počas jej reálnej prevádzky vidia a majú možnosť si skúsiť množstvo výkonov, ku ktorým sa počas svojho štúdia nedostanú. Tento ročník sme mali napr. možnosť vidieť medikov, ako skúšajú na trenažéroch artroskopiu alebo endoskopické vyšetrenie, či resuscitáciu novorodenca,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Vladimír Dvorový.

Zároveň im chcú ukázať dôležitosť práce v tíme, ale aj iné aspekty fungovania zdravotníctva, či akým spôsobom by mohlo byť lepšie. „Mali sme aj tento rok veľmi vnímavú skupinu. Každým rokom sú medici kvalitnejší a sú viac zvedaví, čo nás utvrdzuje v tom, že koncept tejto súťaže je správny,“ doplnil. Fedáková spomenula, že z nemedicínskych oblastí sa budúci lekári zoznámili napríklad s tým, ako zdravotné poisťovne platia lekárov, dozvedeli sa aj viac o financiách v zdravotníctve. Súťaž podľa nej opäť ukázala, že študenti by uvítali viac praktických skúseností a možnosť získania poznatkov i z týchto oblastí už počas štúdia.

Víťaz súťaže Lukáš Weiss, ktorý je aktuálne v šiestom ročníku, takéto umiestnenie nečakal. Z celkových 147 bodov sa mu podarilo získať 132. Domov si tak odnáša 3000 eur. „Nikdy som nemal možnosť si v škole vyskúšať takéto praktické veci, stále to bolo o teórii. Takže táto súťaž bola dôležitá,“ uviedol. V budúcnosti zvažuje špecializovať sa na kardiológiu alebo gastroenterológiu.

Na druhom mieste sa umiestnil Dávid Drahoš, šiestak Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Tretie miesto obsadil študent 5. ročníka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave István Bodor.