Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Medveď Mango podstúpil jedinečnú operáciu poškodenej platničky

Devätnásťročný medveď hnedý sýrsky menom Mango oddychuje na lôžku pred operačným zákrokom v zoologickej záhrade v izraelskom meste Ramat Gan v stredu 7. mája 2014. Foto: TASR/AP

Takéto jedinečné operácie nie sú v zoologickej záhrade v izraelskom Ramat Gane nezvyčajné.

Ramat Gan 7. mája (TASR) - Izraelskí veterinári v zoologickej záhrade v meste Ramat Gan dnes operovali 19-ročného medveďa Mango, ktorý mal poškodenú platničku.

U medveďa hnedého sýrskeho sa v posledných týždňoch začali prejavovať znaky paralýzy zadných končatín, vysvetlila doktorka Merav Šamirová, ktorá viedla jedinečnú operáciu chlpatého pacienta.

Podľa Šamirovej išlo o akútny stav, pretože medveď nedokázal hýbať pravou zadnou nohou a veľmi sa to zhoršovalo. Za ďalších 48 hodín by Mango úplne ochrnul na zadné nohy, uviedla tlačová agentúra AP.

Veterinári zistili poškodenie platničky pomocou röntgenu, ktorým 250-kilogramového pacienta prehliadli po zhoršení paralýzy. Platnička medveďovi tlačila na miechu a spôsobovala ochrnutie.



Medveďovi pred zákrokom oholili časti chrbta a intubovali ho. Hlavu mu opreli o vankúš zabalený vo vreci na odpad a cez ňufák mu zaviedli infúziu. Na pravej labe merali krvný tlak.

Takéto jedinečné operácie nie sú v zoologickej záhrade v Ramat Gane nezvyčajné. Vlani veterinárni lekári použili akupunktúru, aby vyliečili chronickú infekciu oka 14-ročného tigra sumatrianskeho.

Šamirová povedala, že medveďov s podobnými problémami platničky utratili. V prípade Manga túto operáciu robili u medveďa po prvý raz, no často ju vykonávali u malých psov.

Veterinárka pred operáciou priznala, že je nervózna. Povedala, že po niekoľkých hodinách bude lepšie. Svojmu pacientovi zaželala veľa šťastia. V nasledujúcich týždňoch zverolekári uvidia, či sa Mango úplne zotaví.