Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Medzinárodná jazzová dielňa Doda Šošoku privíta zahraničných lektorov

Na ilustračnej snímke saxofón. Foto: TASR/AP

Medzinárodná jazzová dielňa Doda Šošoku 2022 sa uskutoční 23. až 26. augusta v ZUŠ Piešťany. Záujemcovia sa môžu prihlasovať do 19. augusta.

Bratislava 15. júla (TASR) - Piešťany sa v auguste premenia na študentské mesto jazzu. Uskutoční sa tu Medzinárodná jazzová dielňa Doda Šošoku, ktorá privíta popredných lektorov z troch krajín. Študentov čaká v rámci letnej výučby široký záber tém, viacero koncertov a spoločné hranie.

Jazzová hudobná dielňa v Piešťanoch nesie meno po slávnom jazzovom hudobníkovi, bubeníkovi a perkusionistovi. Podujatie pripomenie, že guru a zakladateľ jazzovej tradície Jozef Dodo Šošoka desaťročia prinášal do kúpeľného mesta kvalitnú hudbu z celého sveta. "Dodnes v tomto meste žije jazz a niekoľkokrát sa konal aj jazzový festival venovaný Dodovi Šošokovi. Snahou je navodiť atmosféru komorného študentského mesta plného hudobných happeningov, koncertov, jam sessions," uviedol pre TASR Nikolaj Nikitin, jeden z organizátorov a lektorov dielne, ktorá má nadviazať na tradíciu jazzu v Piešťanoch, odovzdávať ju mladším a pomáhať budovať novú generáciu interpretov a tvorcov.

"Lektormi sú medzinárodne uznávaní jazzoví interpreti a pedagógovia. Okrem jazzu budeme vyučovať aj príbuzné žánre a súčasné hudobné prvky (elektronika, rap, produkcia, kompozícia)," priblížil Nikitin výučbu s tým, že sa o ňu postarajú lektori pôsobiaci na univerzitách v Prahe, Brne, Berlíne, Viedni, Klagenfurte či na prestížnych zahraničných workshopoch.

"Organizačný tím aktívne spolupracuje so zahraničnými dielňami tohto typu. Metodika, rozdelenie predmetov či systém rozdelenia programu je inšpirovaný aj konzultovaný práve so zabehnutými dielňami v zahraničí," dodáva Nikitin. Jazzový hudobník ďalej podčiarkuje, že dielňa tohto typu u nás chýba. Slovensko je podľa jeho slov jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá nemá jazzovú školu, strednú ani vysokú, ktorá by poskytovala kvalitné akreditované vzdelávanie v tomto žánri. "Našou snahou je priniesť tých najlepších lektorov a vytvoriť balík predmetov a metodiky, ktorá pomôže nádejným študentom dostať sa na prestížne školy do zahraničia. Takisto pomáhame rozvíjať zručnosti u starších študentov takýchto škôl," uzavrel Nikitin.

Medzinárodná jazzová dielňa Doda Šošoku 2022 sa uskutoční 23. až 26. augusta v ZUŠ Piešťany. Záujemcovia sa môžu prihlasovať do 19. augusta.