Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Medzinárodná vesmírna stanica na tri hodiny stratila kontakt so Zemou

Medzinárodná vesmírna stanica ISS Foto: TASR/AP

Letoví kontrolóri v americkom Houstone práve aktualizovali počítačový softvér stanice, keď zlyhal jeden z prenosových systémov.

Washington 19. februára (TASR) - Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) dnes o 15.45 h SEČ stratila kontakt so Zemou. Letoví kontrolóri v americkom Houstone práve aktualizovali počítačový softvér stanice, keď zlyhal jeden z prenosových systémov. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) s tým, že spojenie sa podarilo obnoviť o 18.34 h SEČ.

Hlavný počítač, ktorý kontroluje najdôležitejšie funkcie stanice, automaticky odovzdal funkcie zálohovému počítaču, avšak neumožnil stanici komunikovať so sústavou geostacionárnych družíc NASA. Stredisko riadenia vesmírnych letov v Houstone sa mohlo dorozumievať s posádkou iba vo chvíli, keď stanica prelietala nad ruskými pozemnými stanicami. Posádka dostala pokyny na aktivovanie záložného počítača, aby sa mohlo obnoviť spojenie.

Veliteľ ISS Kevin Ford oznámil, že poloha stanice je v poriadku a posádka sa má dobre. Všetky systémy ISS fungujú normálne.