Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

K Medzinárodnému dňu rodiny sa pripájajú aj slovenské mestá

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

K Medzinárodnému dňu rodiny sa podujatiami cez víkendy v máji a júni pripájajú aj mestá na Slovensku v rámci šiesteho ročníka Dňa rodiny.

New York/Brusel/Bratislava 15. mája (TASR) - Medzinárodný deň rodiny, pripadajúci na 15. mája, odráža význam, aký svetové spoločenstvo pripisuje rodine ako základnej bunke spoločnosti. Je príležitosťou pre jednotlivé vlády, aby sa zamysleli nad rodinnou politikou vo svojej krajine. K Medzinárodnému dňu rodiny sa podujatiami cez víkendy v máji a júni pripájajú aj mestá na Slovensku v rámci šiesteho ročníka Dňa rodiny.

V roku 2014 si v New Yorku, kde má sídlo Organizácia Spojených národov (OSN), i v Bruseli chcú pripomenúť 20. výročie Medzinárodného roku rodiny.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v rezolúcii 44/82 z 9. decembra 1989 vyhlásilo rok 1994 za Medzinárodný rok rodiny. Pred 20 rokmi sa podujatia konali na tému - "Rodiny: zdroje a zodpovednosť v meniacom sa svete".

Vlády, mimovládne organizácie, vzdelávacie inštitúcie, cirkvi i ďalší aktivisti, zasadzujúci sa za klasický model rodiny, majú 15. mája príležitosť, aby pripravili podujatia s cieľom informovať o funkciách, ktoré plní, prípadne má plniť rodina. Tento deň poskytuje možnosť lepšie pochopiť, ako ekonomické, sociálne, demografické a kultúrne procesy ovplyvňujú rodinu.

Aj na Slovensku pribúdajú od konca 80. rokov dovtedy málo vídané javy, ako sú osoby žijúce bez trvalého partnera, bezdetné páry, či prvé pôrody vo vyššom veku.

Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii 47/237 vyhlásilo, že 15. máj sa bude každý rok sláviť ako Medzinárodný deň rodiny. Rezolúciu schválilo 20. septembra 1993.