Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Mesto Prešov má novú zberateľskú bankovku

Michal Bosák Foto: TASR

Zberateľskú bankovku vytlačili v limitovanom náklade 5000 kusov v Holandsku, a ako uvádza samospráva, každý kus má iné výrobné číslo, a preto sa stáva "unikátom".

Prešov 14. novembra (TASR) – V prešovskom mestskom informačnom centre sa dá od piatka 13. novembra nájsť nová zberateľská eurobankovka. Jej motívom je podobizeň slovensko-amerického bankára zo Šariša Michala Bosáka a podľa radnice ide o "exkluzívnu zberateľskú záležitosť".

"Prešovská bankovka je jedna z historicky prvých slovenských MemoEuro suvenírových bankoviek od nemeckej spoločnosti Euroscope," informuje mesto Prešov na svojej internetovej stránke s tým, že autorom grafického návrhu je akademický maliar a rytec poštových známok Rudolf Cigánik z Handlovej.

Zberateľskú bankovku vytlačili v limitovanom náklade 5000 kusov v Holandsku, a ako uvádza samospráva, každý kus má iné výrobné číslo, a preto sa stáva "unikátom". Vyrobená je zo 100-percentne bavlneného papiera, ktorý sa používa aj pri výrobe skutočných bankoviek a je tiež opatrená ochrannými prvkami, čím je zabezpečená aj proti zneužitiu pri použití v čítačkách bankoviek alebo v automatoch.