Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

V štáte Sonora zakázali dávať deťom mená ako Hitler alebo E-mail

Na archívnej snímke z 22. septembra 1938 je nemecký diktátor Adolf Hitler v Bad Godesbergu. Foto: TASR/AP Photo

Medzi 61 zakázaných mien patria značky z oblasti nových technológií, ako mená literárnych alebo filmových postáv, či lekárske termíny ako obriezka.

Mexiko 13. februára (TASR) - Úrady v štáte Sonora na severozápade Mexika rozhodli, že meno, ktorým rodičia pokrstia svoje dieťa, môže preň znamenať život plný trápenia a šikanovania. Deti už preto nebudú môcť dostávať mená ako Miešok, Terminátor, USNAVY (námorníctvo USA) alebo Facebook. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Medzi 61 zakázaných mien patria značky z oblasti nových technológií, ako sú Twitter a Yahoo, mená literárnych alebo filmových postáv ako Harry Potter, James Bond alebo Rambo, či lekárske termíny ako obriezka.

Podľa nového nariadenia štátu Sonora budú deti ušetrené aj mien ako Panna, Hitler, E-mail, Burger King, Božie Narodenie, Robocop a Rolling Stone.

"Ide o ochranu detí," povedala Cristina Ramírezová, riaditeľka matriky v štáte Sonora. "Chceme zabezpečiť, aby deti v škole svojho spolužiaka nešikanovali len preto, že má neobvyklé meno."

Ramírezová predpokladá, že keď pracovníci matriky odhalia ďalšie nevhodné mená, zoznam sa rozšíri.