Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Manželka 44. prezidenta USA Michelle Obamová slávi 50 rokov

Michelle Obamová Foto: TASR/AP Photo

Ako prvá spomedzi všetkých doterajších amerických "First Ladies" sa v roku 2009 dostala medzi 100 najpríťažlivejších žien sveta podľa britského magazínu Maxim.

Chicago/Bratislava 17. januára (TASR) - Michelle Obamová je manželkou 44. amerického prezidenta Baracka Obamu. Dnes sa dožíva životného jubilea.

Súčasná prvá dáma Spojených štátov amerických sa narodila 17. januára 1964 v americkom Chicagu.

Pochádza zo skromných pomerov, jej otec bol klampiarom vo vodárňach. Vďaka svojej inteligencii, disciplíne a železnej vôli absolvovala elitné americké univerzity Princeton a Harvard a má doktorát z práva. S Barackom Obamom sa zoznámila v renomovanej advokátskej kancelárii. Zosobášili sa v roku 1992 a majú dve dcéry, Maliu (1998) a Sashu (2001). Pred prvým zvolením svojho manžela za prezidenta USA pracovala ako viceprezidentka pre vonkajšie vzťahy nemocničnej univerzity v Chicagu, na obdobie manželovej prezidentskej kampane si vzala voľno.

Oficiálny portrét prvej dámy USA Michelle Obamovej v Modrej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 27. februára 2009.
Foto: TASR/AP
Štíhla a vysoká, dobre vyzerajúca americká prvá dáma má vkus a cit pre módu. Všimli si to aj médiá. V roku 2009 sa objavila na titulke marcového vydania módneho magazínu Vogue v purpurovo červených hodvábnych šatách a dostala sa do prvej desiatky rebríčka najlepšie oblečených žien roka magazínu People.

Ako prvá spomedzi všetkých doterajších amerických "First Ladies" sa v roku 2009 dostala medzi 100 najpríťažlivejších žien sveta podľa britského magazínu Maxim. V roku 2010 bola na zozname najlepšie oblečených žien sveta časopisu Vanity Fair.

Svoju róbu z prvého inauguračného plesu venovala Michelle Obamová v marci 2010 národnému Múzeu amerických dejín vo Washingtone. Večerné šaty slonovinovej farby z hodvábneho šifónu, posiate krištáľovými flitrami vtedy módni experti označili za romantické, mladistvé a sexy zároveň.

Na prezidentskej prísahe Baracka Obamu v januári 2013 vystavila na obdiv nový účes a jej ofina sa stala predmetom diskusií na internete. Michelle Obamová mala na prísahe v Bielom dome oblečené tmavomodré šaty s krátkym kabátikom - model v odtieni kráľovskej modrej. Na inauguračnom bále tancovala so šťastným prezidentom v dlhej červenej róbe s odhalenými ramenami.