Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Minifestival európskeho filmu 7x7 prinesie životopisnú snímku Zátopek

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V programe figuruje aj film Pedra Almodóvara Paralelné matky (Španielsko, 2021) či koprodukčná vojnová dráma nominovanú na Oscara Quo vadis, Aida? od režisérky Jasmile Žbanić

Bratislava 4. mája (TASR) - Najlepšie európske filmy a medzi nimi aj životopisnú drámu Zátopek premieta Minifestival európskeho filmu 7x7. V poradí 16. ročník putovného festivalu otvorila v utorok (3. 5.) v bratislavskom kine Cinemax Bory projekcia tejto snímky ocenenej Českým levom, ktorú režisér David Ondříček nakrútil o československej atletickej legende.

Tento rok sa filmoví priaznivci môžu tešiť aj na oceňovanú drámu Belfast režiséra Kennetha Branagha (Veľká Británia, 2021), ktorý si odniesol Oscara aj Zlatý glóbus za najlepší pôvodný scenár, životopisný historický príbeh Benedetta režiséra Paula Verhoevena (Francúzsko, 2021), romantickú sci-fi komédiu Miluj svojho robota režisérky Marie Schrader (Nemecko, 2021). V programe figuruje aj film Pedra Almodóvara Paralelné matky (Španielsko, 2021), koprodukčná vojnová dráma nominovanú na Oscara Quo vadis, Aida? od režisérky Jasmile Žbanić a dráma o sile lásky Supernova pod režisérskou taktovkou Harry MacQueena (Veľká Británia, 2020).

"Diváci sa môžu pripojiť k najväčšej filmovej porote v Európe, a to hlasovaním o víťazovi Ceny publika LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová. Hlasovať je možné online do 25. mája na luxaward.eu/sk#voting.

Sedem európskych titulov podporených z programu EÚ Kreatívna Európa - MEDIA majú možnosť vidieť diváci v siedmich slovenských mestách zadarmo. Z Bratislavy minifestival poputuje cez Košice, Prešov, Banskú Bystricu, Nitru, Žilinu až po Trnavu.

Minifestival potrvá do 18. mája.