Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Mladá flautistka Klára Valentovičová zvíťazila na súťaži v Česku

Na snímke flautistka Klára Valentovičová a jej pedagóg Pavol Stiller. Foto: Anna Guthrie

Mladá Žilinčanka ešte predtým vystúpila na benefičnom koncerte pre deti z Ukrajiny s názvom Flauta jari, kde zahrala v českej premiére skladbu uznávaného českého skladateľa Jaroslava Pelikána.

Praha/Bratislava 28. apríla (TASR) - Dvanásťročná slovenská flautistka Klára Valentovičová obsadila tento víkend vo svojej vekovej kategórii prvé miesto na súťažnej prehliadke s medzinárodnou účasťou Teplické flautohry, ktorá sa konala v českom meste Teplice. TASR o tom vo štvrtok informoval Slovenský inštitút v Prahe.

Mladá Žilinčanka vystúpila v utorok 19. apríla na benefičnom koncerte pre deti z Ukrajiny s názvom Flauta jari, kde zahrala v českej premiére skladbu uznávaného českého skladateľa Jaroslava Pelikána. Valentovičovú počas koncertu sprevádzal popredný český komorný sláčikový orchester Martinů Strings Prague.

Účasť Kláry Valentovičovej na koncerte bol príspevkom Slovenského inštitútu v Prahe k Roku slovenského hudobného umenia 2022. "Klárka na pražskom koncerte prejavila obrovskú muzikálnosť a stala sa suverénnou partnerkou profesionálneho sláčikového telesa," uviedol Slovenský inštitút.

O niekoľko dní neskôr sa Klára zúčastnila na súťažnej prehliadke Teplické flautohry v českých Tepliciach, ktorú organizovalo tamojšie konzervatórium, kde obsadila vo svojej vekovej kategórii prvé miesto.

Klára Valentovičová je žiačkou Základnej umeleckej školy Ladislava Árvaya v Žiline. Pod vedením svojho pedagóga Pavla Stillera sa zúčastnila na viacerých súťažiach organizovaných umeleckými školami na Slovensku, na ktorých dosiahla vynikajúce výsledky. V roku 2019 sa pod vedením Stillera zúčastnila Klára spolu s ďalšou mladou žiačkou, flautiskou Ajnou Marosz, na medzinárodnej súťaži v hre na zobcovej flaute Open Recorder Days Amsterdam 2019. Klára vtedy uspela v prvom kole a v tom čase dvanásťročná Ajna Marosz získala prvé miesto v kategórii sólová hra A2 vo svojej vekovej kategórii.