Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

VIDEO: Mláďatá sokola myšiara bývajú v kvetináči na balkóne paneláku

Sokol myšiar - ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

V posledných rokoch sa sokol myšiar čoraz častejšie sťahuje bližšie k ľuďom.


Humenné 3. júna (TASR) – Vtáčí nájomníci si na kvetináč umiestnený na balkóne jedného bytu v humenskom paneláku zvykli. Pár sokola myšiara momentálne vychováva šesť mláďat. „Majú desať až 12 dní. Je medzi nimi časový rozdiel, keďže samica nenakladie šesť vajec naraz,“ uviedol pre TASR ornitológ Štefan Mikiara s tým, že približne o tri týždne by mohli začať lietať, keďže sú v dobrej kondícii.

V týchto dňoch sa živia hlavne myšovitými hlodavcami, ako je hraboš poľný. „Tej potravy je tu dosť. Rodičia lovia pre mláďatá aj jašteričky, veľký hmyz ako kobylky alebo roháče,“ povedal ornitológ. Malé sokolíčatá sú už aj zakrúžkované. „Ide o vedeckú metódu na zisťovanie migrácie vtákov, migračných trás alebo sa ňou zisťuje vek či hniezdiská. Krúžkovaním získavame veľa informácií,“ konkretizoval Mikiara. Podľa jeho slov existujú aj modernejšie metódy, ale táto je najistejšia a najúspešnejšia.

Odborník tvrdí, že v posledných rokoch sa sokol myšiar čoraz častejšie sťahuje bližšie k ľuďom. „Balkóny mu vyhovujú, pretože sú chránené. Tento druh vtáka sa človeka nebojí a keď nájde takýchto dobrých ľudí, ako sú Janka s Petrom, tak aj to hniezdenie je úspešné,“ povedal s úsmevom ornitológ.

„Na konci apríla sme si uvedomili nejaké divné škreky na balkóne. Keď sme prišli na to, že sa u nás chystá usídliť pár sokola myšiara, tak sme si o nich naštudovali niečo na internete,“ uviedla pre TASR Jana Ďurašková, ktorá spolu s priateľom Petrom zažíva, ako to sama nazvala, divočinu v priamom prenose. „Máme radi zvieratká, rozhodli sme sa ich preto nerušiť,“ dodala.

Na okne namontovaná kamera sníma všetko, čo sa v provizórnom kvetináčovom hniezde deje. „Mávame to občas namiesto telky,“ povedala s úsmevom Ďurašková. „Môj priateľ ich nazval Fero a Zuza, lebo mu to prišlo rýdzo pekné slovenské,“ dodala.

Ornitológ radí, čo v prípade, ak sa niekomu podarí pozorovať takéto divadlo na svojom balkóne. „Ak to dotyčnému neprekáža, je potrebné vtáky nerušiť. Ak by si niekto takýchto nájomníkov u seba neprial, je potrebné volať 112 alebo priamo Štátnu ochranu prírody,“ uviedol Mikiara s tým, že ide o chráneného živočícha.