Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

Mladí recyklo-umelci odmenení

Foto: NEOPUBLIC PORTER NOVELLI

Druhý ročník kreatívnej súťaže Recyklátor: LUXUS NIE – DIZAJN ÁNO pozná svojich víťazov.

Bratislava 21. marca (TASR-OTS) - Spoločnosť Coca-Cola, vyhlasovateľ súťaže, odmenila 3 najlepších prihlásených študentov v každej kategórii. Porota vyberala spomedzi 14 umeleckých diel študentov vysokých škôl a 39 diel žiakov základných škôl. Súťaž upozorňuje na význam recyklácie obalov, triedenia odpadu a jeho ďalšieho možného využitia s dôrazom na podporu trvalo udržateľného rozvoja našej spoločnosti.

Každý Slovák vytriedi ročne zhruba 25 kg odpadu, no v jeho separovaní máme ešte čo dobiehať – najmä v osvete obyvateľstva. „Sme výrobcom rôznych druhov obalov, pričom všetky bez výnimky sú recyklovateľné. V rámci ochrany životného prostredia je teda našou prioritou triedenie a recyklácia obalov, ako aj šírenie osvety medzi mladými ľuďmi,” povedal Marián Pavelka, zástupca spoločnosti Coca-Cola.

Porota zložená z odborníkov na dizajn a prácu s recyklovanými materiálmi mala tento rok ťažkú úlohu. „Študenti nám ukázali, ako sa z použitého materiálu môže stať funkčný predmet s osobitou estetikou a posolstvom,“ uviedla predsedníčka poroty Adriena Pekárová zo Slovenského centra dizajnu. Na jej myšlienku nadväzuje modelka a herečka Ivica Sláviková: „Moje kritérium pri výbere najlepších výtvorov bolo, aby boli funkčné a zároveň čímsi zaujímavé.“

Výstavu všetkých diel si môžete pozrieť do 24. 3. 2013 v novootvorených priestoroch Hurbanových kasární, v galérii SATELIT. Viac informácií o súťaži a mená výhercov nájdete na stránke www.urobsirecyklatora.sk.
Foto: NEOPUBLIC PORTER NOVELLI