Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Mníchovský Oktoberfest sa zrodil pred 210 rokmi, tohto roku NEBUDE

Oktoberfest, archívne foto. Foto: TASR/AP

Minulý rok mali milióny návštevníkov k dispozícii 17 veľkých a 21 malých pivných stanov, pričom vo veľkých je na sedenie k dispozícii aj viac ako šesť tisíc miest. Tento rok však môžu iba spomínať.

Bratislava 12. októbra (Teraz.sk) - Smutné-presmutné zostali milióny ľudí, keď sa dozvedeli, že tento rok nezaznie v Mníchove tradičné “O‘ zapft is!“ (“Narazené!“). Najväčšia a najkrajšia ľudová slávnosť na svete sa totiž na prelome septembra a októbra kvôli koronavírusu nekonala, a pritom mal byť tohtoročný ročník jubilejný. Tradícia Oktoberfestu sa začala písať pred 210 rokmi.

Korunný princ Ľudovít, neskorší bavorský kráľ Ľudovít I. iste netušil, keď 12. októbra 1810 nasadal do koča, aby sa pred ľudom popýšil svojou peknou nevestou, princeznou Teréziou von Sachsen-Hildburghausen, že kladie základy najväčšej ľudovej slávnosti na svete. Na lúke, na ktorej sa na počesť svadobného páru konala o päť dní hostina a dostihy sa začala písať tradícia, ktorá nemá páru. Lúka sa na počesť nevesty nazýva Terezina (Theresienwiese), ale domáci volajú Oktoberfest jednoducho skrátene Wiesn.

Na snímke návštevníci v pivnom stane mníchovského pivovaru Löwenbräu počas 180. ročníka pivných slávností Oktoberfest v Mníchove v stredu 2. októbra 2013.
Foto: TASR/AP


Pýtate sa prečo ten paradox? V názve október a začiatok veselia v septembri? Organizátori vravia, že je to najmä kvôli počasiu, ktoré je na konci posledného mesiaca leta prívetivejšie ako na začiatku jesene.
Vojny a epidémie, ako aj tá súčasná spätá s koronavírusom zapríčinili, že s výnimkou 25 ročníkov táto ľudová slávnosť pauzu nepozná. Nekonala sa buď v čase napoleonských alebo pruských vojen v 19. storočí a tiež v časoch prvej i druhej svetovej vojny v storočí nasledujúcom. Takisto sa neuskutočnila počas cholery alebo hospodárskych kríz.

Žiaľ, v siahodlhej kronike Oktoberfestu sú aj stránky, ktoré nie sú popísané veselím a zábavou, ale smútkom a zármutkom. Najtragickejšiu kapitolu napísal 26. september 1980, kedy pri hlavnom vchode v koši na papier explodovala bomba, ktorá zabila 13 ľudí, vrátane atentátnika. Páchateľom bol 21-ročný študent geológie, pravicový extrémista Gundolf Köhler. Podľa vyšetrovateľov za útokom stál tento labilný jedinec, čudák, ktorý trpel neopätovanou láskou.

Na archívnej snímke z 26. septembra 1980 obeť leží na zemi po bombovom útoku na mníchovskom pivnom festivale Oktoberfest. Nemecká prokuratúra v stredu 8. júla 2020 oznámila, že ukončila vyšetrovanie bombového útoku na mníchovskom pivnom festivale Oktoberfest v Mníchove v roku 1980, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych vrátane troch detí a viac ako 200 zranených.
Foto: TASR/AP


Isteže, Oktoberfest začínal oveľa skromnejšie pokiaľ mníchovské slávnosti piva nedorástli do dnešnej gigantickej podoby. Prvý kolotoč sa objavil v roku 1818, prvé – dvanásť metrov vysoké ruské kolo bolo na festivalovej lúke vztýčené v roku 1880 a prvé stany sa začali stavať v roku 1896.

K neodmysliteľným symbolom Oktoberfestu patrí od roku 1979 Willenborg Riesenrad (ruské kolo Willenborg), ktoré sa vypína až do výšky 50 metrov. Každá zo 40 kabín pre osem až desať ľudí ponúka fascinujúci pohľad na dianie na festivalovej lúke, ktorú majú návštevníci ako na dlani. Ruské kolo je pomenované po rodine Willenborgovcov, ktorá patrí od začiatku 60. rokov minulého storočia medzi renomovaných prevádzkovateľov ruských kôl v Nemecku s neodmysliteľným poznávacím znamením – žiariacim slnkom umiestneným v strede atrakcie.

Na snímke mladé dievčatá v bavorských krojoch sa zabávajú na jarmoku počas 180. ročníka pivných slávností Oktoberfest v Mníchove v stredu 2. októbra 2013.
Foto: TASR/AP


Minulý rok mali milióny návštevníkov k dispozícii 17 veľkých a 21 malých pivných stanov, pričom vo veľkých je na sedenie k dispozícii aj viac ako šesť tisíc miest. V najväčšom stane je to až 10.000 miest. O zábavu a rozptýlenie sa na festivale stará množstvo všakovakých atrakcií ako sú napríklad horské či húsenicové dráhy, kolotoče i spomínané ruské kolá.

Hlavným magnetom však na Terezinej lúke bolo, je a bude – pivo. Na ploche viac ako 40 hektárov, čo je približne 60 futbalových štadiónov, sa pije všade a stále. Od rána – ako sa hovorí – si sadajú Bavori k druhým raňajkám až do jedenástej v noci – často i dlhšie - kedy si zase dávajú takzvaný „schlaftrunk“, čiže nápoj - rozumej pivo - na spanie.

Ženy oblečené v historických kostýmoch sa účastnia sprievodu počas 181. ročníka pivného festivalu Oktoberfest v bavorskej metropole.
Foto: TASR


Vlani zavítalo na slávnosti do Mníchova 6,3 miliónov návštevníkov z celého sveta, ktorí počas 16 dní vypili 7,3 milióna „Massov“ - teda litrových krčahov piva.

Každý výrobca piva si zachováva na Oktoberfeste svoj imidž. Nielen značkou, ale aj výzdobou haly. Návštevníkov obsluhujú zväčša ženy s hlbokým výstrihom a veľkým úsmevom v tradičných ľudových krojoch nazývaných Dirndl.

Čašníci dokážu naraz niesť v priemere 10 až 12 „Massov“ – váha jedného naplneného krígľa je 2,3 kg. Existuje aj súťaž v ich nosení. Svetový rekord drží Oliver Strümpfel, ktorý na 40 metrovú vzdialenosť uniesol 29 litrových krčahov naplnených po okraj pivom. Medzi ženami je najzdatnejšia Anita Schwarzová – na rovnakej vzdialenosti to zvládla s devätnástimi plne načapovanými, litrovými pohármi piva. Klobúk dolu!