Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Moc v réžii Priklera uvádza v svetovej premiére festival v Rotterdame

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dráma s prvkami politického thrilleru sa zaoberá témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti.

Bratislava 1. februára (TASR) – Svetovú premiéru na festivale v Rotterdame bude mať v stredu film Moc. Ide o druhý hraný film režiséra Mátyása Priklera. MMF Rotterdam sa koná od 25. januára do 5. februára. "Moc uvedie v štyroch projekciách," uviedla pre TASR PR manažérka Dana Freyerová.

Dráma s prvkami politického thrilleru sa zaoberá témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek, je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik (Jan Kačer) a agent, ktorý má všetko "upratať" (Szabolcs Hajdu), si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami. "Film Moc nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť," približuje snímku distribučná spoločnosť Filmtopia. Do slovenských kín ju uvedie 20. apríla.

Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii. Spoluautorom originálneho scenára je Marek Leščák. Na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos. Okrem Szabolcsa Hajdu a Jana Kačera v hlavných úlohách sa divákom predstavia Mihály Kormos, Attila Mokos, Éva Bandor, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Miroslav Krobot, Ingrid Timková či Jana Oľhová.



Trailer: