Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Modrý Maurícius mal v čase prvej tlače hodnotu dve pence

Bez popisu Foto: TASR/Martin Baumann

V súčasnosti existuje na svete iba 12 exemplárov pôvodného Modrého Maurícia.

Maurícius/Bratislava 21. septembra (TASR) - Na ostrove Maurícius vydali 21. septembra pred 165 rokmi prvé dve poštové známky.

Oranžovočervená bola v hodnote jednej penny a tmavomodrá mala hodnotu dvoch pencí. Na oboch bol nápis POST OFFICE. Tak sa 21. septembra 1847 zrodil Modrý Maurícius, klenot filatelistického sveta.

Ostrovný štát Maurícius sa nachádza v Indickom oceáne východne od Madagaskaru. Od roku 1810 ho okupovali Briti. Od roku 1992 je ostrov republikou.

Modré aj červené exempláre boli vydané v počte 500 kusov. Išlo o prvé poštové známky britskej koloniálnej ríše vydané mimo Británie. Ich cena narastala s plynutím času. Najskôr iste nikoho ani nenapadlo, že práve tieto známky nadobudnú závratnú hodnotu.

Vzácnosť modrého aj červeného Maurícia spočíva v tom, že na prvých tlačiach bol nápis POST OFFICE (poštový úrad). Ten sa neskôr zmenil na POST PAID (poštovné zaplatené). V súčasnosti existuje na svete iba 12 exemplárov pôvodného Modrého Maurícia.

Modrý Maurícius patrí medzi klenoty zbierky poštových známok britskej kráľovnej Alžbety II. Po prvý raz sa zbierka objavila na verejnosti v máji 2000 v britskom výstavnom stredisku Earl's Court v západnom Londýne. Jej hodnota sa v tom čase odhadovala na 86 miliónov libier, cena malej starej modrej známky na filatelistickom trhu bola dva milióny libier.

Modrý Maurícius bol vystavený pred niekoľkými rokmi v Rakúsku. Priletel vo veľkom štýle na letisko Schwechat, obkolesené tajnými agentmi. Priviezli ho na výstavu WIPA 2008. V nemeckom Berlíne v roku 2011 vystavovali Modrého Maurícia zapožičaného z britskej kráľovskej zbierky len tri týždne, počet návštevníkov múzea komunikácií bol obmedzený.

Faksimile najvzácnejšej poštovej známky svetovej filatelie bolo možné vidieť prvýkrát na Slovensku v júni 2010 na VII. ročníku medzinárodného veľtrhu Bratislavské zberateľské dni.

zdroje: www.stampcenter.com, www.artdaily.org