Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Moulin Rouge otvorili pred 132 rokmi, pripomíname si otca panelákov

Pohľad na parížsky kabaret Le Moulin Rouge Foto: TASR/AP

Pred 115 rokmi sa narodila v Martine herečka NAĎA HEJNÁ, členka tamojšieho Divadla Slovenského národného povstania – dnešného Slovenského komorného divadla v Martine.

Bratislava 6. október (TASR) – Nie je mlyn ako mlyn. Najznámejší mlyn v Paríži je červený a patrí svetu zábavy a bujarého nočného života. Majitelia bratia Ollerovci otvorili jeden z najznámejších kabaretov 6. októbra 1889. Nazvali ho tiež Prvý palác žien (Le Premier Palais des Femmes). V jeho priestoroch sa predstavili umelci ako Jean Gabin, Josephine Bakerová, či Frank Sinatra.

Švajčiarsky architekt LE CORBUSIER sa narodil pred 134 rokmi a väčšinu života prežil vo Francúzsku. Mohli by sme ho nazvať otcom panelákov, aj keď unikátne domy, ktoré navrhol, sa zásadne líšia od sídlisk, ktoré poznáme zo slovenských miest – je v nich skrátka radosť žiť.

V roku 1914 prišiel na svet nórsky etnograf, prírodovedec a cestovateľ THOR HEYERDAHL. Preslávil sa plavbou naprieč Tichým oceánom na drevenej plti Kon-Tiki, čo zaznamenal aj v populárnej knižke.

Hokejoví pamätníci si určite spomenú na majstrovské kúsky, ktoré na ľade predvádzal ruský hokejista BORIS PETROVIČ MICHAJLOV. S mužstvom získal zlato na zimných olympiádach 1972 a 1976, osemkrát v rukách držal titul majstra sveta. Dnes oslavuje 77 rokov.

Ťažké boje prebiehali pred 77 rokmi na severovýchode Slovenska. Karpatsko-duklianska operácia patrí k zlomovým momentom 2. svetovej vojny a len na strane osloboditeľov si vyžiadala viac než 20.000 obetí. Sovietskym a československým vojakom sa podarilo 6. októbra 1944 vstúpiť na Slovensko cez Dukliansky priesmyk, čo si dodnes pripomíname pamätným dňom.

Pred 115 rokmi sa narodila v Martine herečka NAĎA HEJNÁ, členka tamojšieho Divadla Slovenského národného povstania – dnešného Slovenského komorného divadla v Martine. Hoci sa pred filmovú kameru postavila prvý raz po štyridsiatke, hrala v desiatkach filmov, inscenácií a seriálov.

Skupina Boney M slávila úspechy po celom svete a vystúpila aj na Bratislavskej lýre. Neodmysliteľne k nej patrili bláznivé pohybové kreácie speváka a tanečníka BOBBYHO FARRELLA. Dnes by sa dožil 72 rokov.

V stredu oslavujú meniny Natálie. Toto ženské meno má latinský pôvod a jeho voľný preklad je "dieťa Vianoc". Natálie sú ctižiadostivé a väčšinou tiež odolné a obdarené vitalitou.