Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Mrakodrap na Ground Zero je už vyšší ako Empire State Building

a archívnej snímke z roku 1972 Svetové obchodné centrum v New Yorku (WTC), ktoré boli zničené pri teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Do dnešného dňa bola najvyššou budovou New Yorku 381 metrov vysoký Empire State Building, postavený v roku 1931. Foto: TASR/AP Photo

Budovu so 104 poschodiami by mali skolaudovať v roku 2015.

New York 1. mája (TASR) - Výšková budova, ktorá vzniká na mieste zničených dvojičiek Svetového obchodného centra (WTO) v New Yorku, prerástla v pondelok už aj najznámejší newyorský mrakodrap Empire State Building.

Zatiaľ nedokončená budova One World Trade Centre, ktorej vrchnú oceľovú konštrukciu stavitelia v pondelok vztýčili, by mala po dokončení dosahovať výšku 592 metrov. Empire State Building, postavená v roku 1931, má necelých 417 metrov.

Budovu so 104 poschodiami by mali skolaudovať v roku 2015. Mala by spĺňať všetky konštrukčné i bezpečnostné prvky, ktoré by podľa amerických úradov mali zabrániť opakovaniu tragédie z 11. septembra 2001.

Symbolické číslo 1776 stôp (592 metrov) odkazuje na rok, keď Spojené štáty vyhlásili nezávislosť od Spojeného kráľovstva. Po dokončení bude budova vôbec najvyššou v USA, keď v tomto ohľade prekoná aj známu Sears Tower v Chicagu.

Na mieste niekdajšieho WTO vznikajú ďalšie štyri mrakodrapy, ktoré budú súčasťou nového obchodného a kultúrneho centra, napísala agentúra DPA.