Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vo zverníku v Kvetnici pribudli mláďatá muflóna

Foto: TASR

Zverník pod Tatrami založili pred 40 rokmi, kedy Teodor Vaverčák z Poľovníckeho združenia Dubina – Poprad priviezol prvé kusy muflóna zo Žamberku na severe Českej republiky.

Poprad 10. júla (TASR) – Vo zverníku v Kvetnici, nachádzajúcej sa neďaleko Popradu, majú nové prírastky muflonej zveri až teraz.

Teodor Vaverčák z Poľovníckeho združenia Dubina – Poprad pre TASR uviedol, že po veľmi dlhej a pre zver náročnej zime, sa tu narodilo 22 mláďat a vo voľnej prírode pribudlo ďalších desať.

"Je to veľmi netypické, pretože muflóny rodia zväčša v marci alebo v apríli a vtedy tu bolo ešte veľa snehu. Sme teda spokojní s prírastkom a po tuhej zime to považujeme za veľmi dobré, že starostlivosť, ktorú sme vynaložili a nebola malá, priniesla svoje ovocie a podarilo sa nám zabezpečiť, že muflonia zver prežila," konštatoval Vaverčák. Vo zverníku mali doposiaľ 53 kusov normovanej zveri a ďalšiu vo voľnej prírode.

Zverník pod Tatrami založili pred 40 rokmi, kedy Vaverčák priviezol prvé kusy muflóna zo Žamberku na severe Českej republiky. "Založili sme takú aklimatizačnú oboru, ktorú sme potom zveľaďovali a zväčšovali," objasnil Vaverčák s tým, že chovať v podtatranskom regióne muflóny je síce netypické, postupne sa však podarilo miestnemu združeniu presvedčiť poľovnícku a vedeckú verejnosť, že poveternostné podmienky sú tu porovnateľné napr. s podmienkami v Ústí nad Orlicí. To je oblasť, kde sa nachádza kvalitná muflonia zver. Podľa Vaverčáka jedným z dôkazov je aj fakt, že na tzv. Hranovnickej Dubine je najsevernejší prirodzený výskyt duba zimného.

"My tu zver chováme hlavne na poľovnícke účely, ale je to zverník, ktorý je štyri kilometre od Popradu a veľmi radi k nám chodia ľudia na prechádzky a pozerajú sa na zver, ktorá sa pasie na lúke. Ten zverník má aj osvetový charakter. Našli nás už aj zahraniční poľovníci a napr. Španieli, Taliani či Švajčiari si od nás odniesli peknú trofej. Prídu sa sem pozrieť aj Nemci, Poliaci i Česi," zdôraznil Vaverčák, ktorý je jeden z najstarších členov miestneho poľovníckeho združenia.

Galéria: Nové prírastky muflónov vo zverníku v Kvetnici





Momentálne vo zverníku chovajú len muflóny, keďže s inou zverou sa tento jediný druh divokej ovce žijúcej v Európe neznesie. "Okrem toho máme diviačiu zver v samostatných zverniciach, ktorú používame na výcvik psov a osvetu. Náš zverník sa rozprestiera na ploche viac ako 20 hektárov, z toho asi šesť hektárov tvorí les," doplnil Vaverčák.

Muflón dosahuje dĺžku 110 až 130 centimetrov (cm), výšku v kohútiku 70 až 90 cm a hmotnosť 35 až 55 kilogramov, samice sú o čosi menšie. Samce sa vyznačujú mohutnými, výrazne zatočenými rohmi s vrúbkovaným povrchom, ktorých dĺžka dosahuje až 80 cm. Muflonej zveri najlepšie vyhovujú suché zmiešané lesy so skalnatou pôdou do nadmorskej výšky 1000 metrov. Na jar si muflónice vyhľadávajú hustejšie mladiny, kde asi po piatich mesiacoch gravidity rodia jedno, zriedka dve mladé. Hneď po narodení sa mláďatá stavajú na nohy a zvyčajne už po dvoch hodinách nasledujú matku.