Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Ochranári z Muránskej planiny opäť zachraňuje životy obojživelníkov

Žabie zábrany pri ceste medzi Revúcou a Muránskou Dlhou Lúkou museli ochranári tento rok postaviť už koncom februára. Minulý rok sa pritom obojživelníky preberali zo zimného spánku až začiatkom apríla. Prenesené žaby končia v mokradiach, kde sú ich prirodzené rozmnožovacie lokality. Foto: TASR/Ján Siman

Žaby prečkávajú zimu zahrabané v zemi blízko vodných lokalít vhodných pre ich rozmnožovanie. Často pritom križujú cestné ťahy.

Revúca 20. februára (TASR) - Žabie zábrany pri ceste medzi Revúcou a Muránskou Dlhou Lúkou museli ochranári tento rok postaviť už koncom februára. Minulý rok sa pritom obojživelníky preberali zo zimného spánku až začiatkom apríla.

Ako TASR potvrdil pracovník správy Národného parku Muránska planina (NP MP) Ján Šmídt, dnes dopoludnia preniesli na druhú stranu cesty 140 jedincov, ktoré pozbierali pri zábranách na približne kilometrovom úseku.

Ochrannú fóliu museli tento rok ukladať ochranári bez pomoci žiakov stredných a základných škôl. Teplé počasie totiž prebudilo žaby už počas jarných prázdnin. Ďalšie úseky zábran však budú stavať ešte aj v nasledujúcich dňoch. "Teraz sa striedame na správe pri zbieraní žiab. Dnes prevládali samčeky ropúch, ktoré sa zobúdzajú skôr. Zatiaľ sa ukazuje, že zábrany sme postavili včas, keďže na cestách je len minimálne množstvo mŕtvych žiab," povedal Šmídt.



Žaby prečkávajú zimu zahrabané v zemi blízko vodných lokalít vhodných pre ich rozmnožovanie. Často pritom križujú cestné ťahy. Najmä na jar sa prebúdzajú takmer súčasne a pri prechádzaní cez cestu ich prichádzajú o život desiatky. "Našou úlohou je postaviť zábrany a keď nastane migrácia, každý deň ich niekoľkokrát chodíme prenášať na druhú stranu vo vedrách. Zároveň nám táto forma slúži aj na zistenie, koľko žiab prezimovalo a ako sa populácie vyvíjajú. Ak by obojživelníkov rapídne ubudlo, mali by sme problémy najmä v lete, pretože obojživelníky sú veľmi dobrým regulátorom nepríjemného hmyzu," doplnil Tesák.