Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Muzikál Čajočky to dotiahol do stovky, pesničky vyšli aj na CD

Druhá premiéra pôvodného slovenského muzikálu Čajočky v réžii a choreografii Jána Ďurovčíka v bratislavskom divadle Heineken Tower Stage 15. októbra 2009. Foto: TASR/Tomáš Halász
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Čajočky sú jedným z veľmi mála muzikálov, kde sú na scéne samé dievčatá.

Bratislava 24. marca (TASR) - Pôvodný slovenský muzikál Čajočky dnes jubiluje, na javisku bratislavského divadla Heineken Tower Stage odohrá sté predstavenie.

Čajočky, ktoré mali premiéru 14. októbra 2009, to je muzikálová komédia o dievčatách, ktoré vo víre pomsty, existenčných problémov pri štúdiu a sexuálnych narážok od profesorov, zakladajú nový bulvárny magazín, vďaka ktorému prenikajú do sveta šoubiznisu.

K jubileu vychádza aj CD z muzikálu Čajočky, ktoré ponúka desať piesní z tohto - podľa autorov nazvaného bláznivého muzikálu.

Režisérom a choreografom muzikálu je Ján Ďurovčík, ktorý je spolu s Petrom Pavlacom aj spoluautorom scenára a libreta. Muzikál je postavený na pesničkách Petra Nagya, ktoré prearanžoval Ľuboš Dolný. Hlavnými postavami je sedem mladých dievčat, sedem "čajočiek". V hlavnej úlohe Kristíny účinkuje Nela Pocisková, postavu Radky alternujú Lenka LeRa Salmanová a Alžbeta Bartošová, Silviu alternuje dvojica Dáša Šarközyová a Jana Gavačová, v úlohe Simony alternujú Jana Golisová a Natália Hatalová, postavu Anči hrajú Miroslava Drínová a Mária Lechmanová, v úlohe Ivany alternujú Michaela Drotárová a Vanda Hoffstädterová a Táňu Marianna Paulíková a Júlia Horváthová. Muzikál je špecifický aj tým, že v ňom účinkujú iba "baby", ktoré to ťahajú spolu, ale vedia sa aj pohádať, či zaranžovať malé intrigy.

"Je úžasné, že to bude dnes sté predstavenie. Verím, že si to užijeme, sme vďační za to, že ľudia na muzikál chodia, že majú záujem. Je to úspech, tešíme sa z toho. Rovnako som sa tešila pred dvoma rokmi, keď som bola do muzikálu obsadená. Je pravda, že som nepoznala všetky skladby, dokonca niektoré som nevedela, že sú jeho. Vnímala som však Petra Nagya ako autora a interpreta mnohých hitov," uviedla pre TASR Nela Pocisková.

Čajočky sú jedným z veľmi mála muzikálov, kde sú na scéne samé dievčatá. "Viem, že to bude znieť ako klišé - veď v divadle býva rivalita – my sme ale tak v pohode, a tak dobrá partia, že je škoda, že sa nestretávame aj mimo javiska. Zažili sme úžasné skúšobné obdobie, neboli žiadne konflikty, jednoducho sme si to užívali. Ale hlavne, nečakali sme, že sa dostaneme k stovke," dodala Pocisková.

Muzikál je postavený na pesničkách z repertoáru Petra Nagya, ktoré prearanžoval a nakorepetoval Ľuboš Dolný. V muzikáli ich zaznie celkom desať, medzi nimi Marcel z malého mesta, v muzikáli po úprave ako Kika z malého mesta, Taxis, Waikiki raga, Mercedes, Vraky áut, Krásny zadok, So mnou nikdy nezostarneš, Chráň svoje bláznovstvá, Bahama conga a Balet.

Peter Nagy o zrode muzikálu

Určite je zaujímavá reakcia Petra Nagya na myšlienku vytvorenia tohto muzikálu z roku 2009. "Jano (Ďurovčík) ma na to pripravoval niekoľko rokov. Vždy, keď sme sa stretli na nejakej akcii v zákulisí, tak sa mi vyhrážal, že napíše muzikál na moje pesničky, lebo - ako sám tvrdí - je môj starý fanúšik," povedal pre TASR Peter Nagy a dodal: "Bol som príjemne prekvapený, že to má byť vtipný muzikál, čo sa aj podarilo, lebo je taký bratislavsko-ironický. Taký, že to, čo praktizujú dievčatá na javisku, je zironizované, vtipne napísané, vďaka Petrovi Pavlacovi, čo som bol tiež milo prekvapený. Na muzikáli Čajočky sa mi páči, že je veselý, ironický, vtipný a navyše ako názov hovorí, nejde z toho ten naftalín tých historických tém. Ja som mal štvorku z dejepisu, a preto odvtedy nemám rád všetky tie nadnesené témy."