Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Muzikálový a operný spevák Marian Vojtko oslavuje 50. narodeniny

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Prvú veľkú príležitosť dostal v slovenskej verzii muzikálu Krysař, kde si zahral titulnú postavu. V slávnom muzikáli Dracula si zahral a zaspieval postavu kňaza a Stevena.

Bratislava 20. marca (TASR) – Známy muzikálový a operný spevák Marian Vojtko oslavuje abrahámoviny. Rodák z Banskej Bystrice (20. marca 1973) absolvoval operný spev na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Jeho prvou skúsenosťou v muzikáli bolo účinkovanie v Sondheimovej Malej nočnej hudbe.

Prvú veľkú príležitosť dostal v slovenskej verzii muzikálu Krysař, kde si zahral titulnú postavu. V slávnom muzikáli Dracula si zahral a zaspieval postavu kňaza a Stevena. V roku 2000 bol obsadený do hlavnej postavy v muzikáli Monte Christo, v muzikáli Golem dostal úlohu kňaza Štepána Skotnicu.

Ďalšie hudobné inscenácie učinili z Vojtka najobsadzovanejšieho domáceho muzikálového interpreta súčasnosti. Zahral si hlavné postavy v muzikáloch Kleopatra, Pomáda, Jekyll & Hyde, Angelika, Traja mušketieri, Mona Lisa, Kat Mydlář, Quasimodo, Bedári, Klíč králů, Aida, Casanova, Mata Hari, Fantom opery, Ples upírov, Muž so železnou maskou či Baron Prášil. Za postavu Barona Prášila dostal v roku 2010 Cenu Thalie za najlepší mužský herecký výkon v muzikáli, operete či inom hudobno-dramatickom žánri.

Vojtko je dlhodobo aktívny aj na opernej scéne. V rokoch 2000 - 2010 pôsobil ako hosť v Národnom divadle moravskoslezskom v Ostrave. Svoju umeleckú všestrannosť prezentoval aj v hlavných úlohách v slávnych operetách Čardášová princezná, Poľská krv a Mam'zell Nitouche. Na jeseň 2008 začal sólovú dráhu úspešným koncertom v pražskom Divadle Hybernia.

Jubilant vydal dva sólové albumy s muzikálovým a popovým repertoárom Marian Vojtko (2010) a Muzikál (2018). Od roku 2017 je členom nadžánrového vokálneho zoskupenia 4 Tenoři, s ktorým vystupuje na spoločných koncertoch. Vydali dva albumy Čtyři tenoři a Láska prý, za ich úspešný predaj získali Platinovú a Zlatú platňu gramofónovej firmy Supraphon. Päťdesiatiny oslávi na narodeninovom Galakoncerte Marian Vojtko 50 v pražskom O2 Universum 3. októbra. Hosťami koncertu budú okrem formácie 4 Tenoři speváčka Eva Urbanová, Monika Absolonová, Tereza Mátlová a Michaela Gemrotová.