Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky, hovorí odborníčka

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť na úpravu jedla už ďalší tuk.

Bratislava 7. júla (TASR) - Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová.

"Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku," povedala odborníčka na zdravú výživu. Pripomenula však, že grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť na úpravu jedla už ďalší tuk.

Podľa jej slov je potrebné sa pri takejto príprave jedla vyvarovať zásadným chybám, aby nebolo zdraviu škodlivé a rizikové. "Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky," zdôraznila.

Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.

Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. "Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo," dodala.