Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Na Marse na nachádza organický uhlík potrebný pre vznik života

Mars Foto: TASR/AP

Tím vedcov z Carnegieho vedeckého inštitútu vo Washingtone podrobil analýze desať meteoritov pochádzajúcich z rôznych období vývoja červenej planéty.

Washington 25. mája (TASR) - Americkí vedci potvrdili, že na Marse sa nachádza organický uhlík, ktorý má kľúčový význam pre vznik života. Výsledky výskumu financovaného americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnili v odbornom časopise Science.

Tím vedcov z Carnegieho vedeckého inštitútu vo Washingtone podrobil analýze desať meteoritov pochádzajúcich z rôznych období vývoja červenej planéty. Dospeli k názoru, že organický uhlík, nájdený v meteoritoch, pochádza priamo z Marsu a nedostal sa tam následkom kontaminácie po dopade na Zem.

Podľa vedcov tento redukovaný uhlík, schopný vytvárať organické zlúčeniny, vznikol pri sopečnej činnosti na marťanskom povrchu. To by znamenalo, že na Marse počas väčšiny jeho geologickej histórie existovala komplexná chémia uhlíka.

"Bez uhlíka nemôžu existovať stavebné kamene života. A je to práve redukovaný uhlík, ktorý spolu s vodíkom, kyslíkom a dusíkom vytvára organické molekuly života," uviedol pre BBC vedúci tímu Andrew Steele.

Súčasne však zdôraznil, že výskyt organického uhlíka sám o sebe nie je dôkazom existencie života na Marse. Nové informácie v tomto smere by mohla získať nová sonda NASA, ktorá má na planéte pristáť v auguste 2012.