Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Na následky fajčenia vo svete ročne zomiera šesť miliónov ľudí

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Fajčenie zapríčiňuje úmrtie každého desiateho človeka na svete a predstavuje v poradí druhú najväčšiu príčinu úmrtnosti vo svete.

Ženeva/Bratislava 29. mája (TASR) - Témou Svetového dňa bez tabaku, pripadajúceho na 31. mája, v roku 2012 je: "Zasahovanie tabakového priemyslu" (Tobacco Industry Interference).

Ako ďalej informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na svojej webovej stránke, dôraz v kampani pri príležitosťou tohoročného Svetového dňa bez tabaku sa položí na nevyhnutnosť zamedziť čoraz agresívnejším spôsobom tabakového priemyslu zameriavajúcim sa na torpédovanie Rámcového dohovoru WHO na boj proti fajčeniu. Rámcový dohovor o kontrole fajčenia sa v roku 2011 stal prvým svetovým nástrojom v boji proti tabakizmu a WHO dohovor predstavila vlani pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku.

WHO každoročne v spojitosti s 31. májom poukazuje na jednu problematiku v oblasti kontroly fajčenia a tabakizmu.

Fajčenie zapríčiňuje úmrtie každého desiateho človeka na svete a predstavuje v poradí druhú najväčšiu príčinu úmrtnosti vo svete. Zároveň je aj štvrtým najvážnejším rizikovým faktorom chorobnosti na svete. Aj preto sa WHO od roku 1987, keď zaviedla Svetový deň bez tabaku, púšťa do zápasu proti fajčiarskej epidémii a jej neraz smrteľným následkom. Požívanie tabakových výrobkov patrí medzi epidémie, ktorým sa dá predchádzať.

Nikotín je vysoko návyková látka. Väčšina od fajčenia v dospelosti závislých ľudí začala užívať tabakové výrobky -najčastejšie v podobe cigariet - pred dovŕšením 18. roku života.

Trend skorého experimentovania s fajčením potvrdzujú mnohé prieskumy, ktoré sa uskutočnili aj na Slovensku. Najväčšia skupina ľudí začína s fajčením pred 15. rokom. Narastá počet detí do desať rokov, ktoré už majú skúsenosť s fajčením.

Cigaretový dym obsahuje približne 4000 rôznych látok s účinkom na organizmus. Ide o pevné častice a plyny, napríklad nikotín, decht, oxid uhoľnatý, formaldehyd, kyanovodík, benzén, polónium, močovinu, voľné radikály, čpavok, nikel, arzén, kadmium a ďalšie. Z nich vyše 60 dokázateľne poškodzuje organizmus človeka.

Šesť miliónov ľudí zomiera každý rok na svete v dôsledku fajčenia, medzi nimi je aj 600.000 pasívnych fajčiarov. Ak nebudeme konať, počet obetí by do roku 2030 mohol dosiahnuť osem miliónov ľudí. Pritom 80 percent z nich bude pochádzať z krajín s nízkym alebo priemerným príjmom, uviedla WHO.

V Európe na následky fajčenia zomiera ročne približne 650.000 ľudí. Desaťtisíce obyvateľov európskeho kontinentu zomierajú ročne na pasívne fajčenie. Vdychovanie cigaretového dymu aj nefajčiarov zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu pľúc a vzniku srdcovo-cievnych chorôb.

Na Slovensku vstúpila do platnosti novela zákona o ochrane nefajčiarov 1. apríla 2009. Upravil sa v nej predaj cigariet v automatoch: pre mladistvých sa stal minulosťou, zakázaný je aj v školách, študentských domovoch a detských ihriskách. Fajčenie je zakázané aj na zastávkach hromadnej dopravy.

Podľa internetovej stránky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) sa 31. mája 2012 budú na Slovensku konať aktivity zamerané na zvýšenie zdravotného uvedomenia obyvateľstva. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v spolupráci s jednou zo zdravotných poisťovní zorganizujú akciu s názvom "Prestaň fajčiť, daj si jablko".