Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Na Slovensku je takmer1600 prameňov minerálnych a termálnych vôd

Na snímke minerálny prameň neďaleko obce Bešeňová. Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa zoznamu EÚ je uznaných prírodných minerálnych vôd na Slovensku 23, v Českej republike 10, v Chorvátsku päť a vo Fínsku jedna.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Slovensko má veľké zásoby podzemnej vody a na svojej rozlohe má takmer 1600 rozličných prameňov minerálnych a termálnych vôd. Podľa výkonnej riaditeľky Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku (AVNM) Lucie Morvai sa pritom v súčasnosti do spotrebiteľského obalu plní 23 prírodných minerálnych vôd a približne 40 značiek pramenitých vôd vrátane dojčenských a balených pitných vôd.

"Jedinečnosť slovenských minerálnych vôd je v ich rozmanitosti, obsahu minerálnych látok, ich kombináciách a priaznivých účinkoch, ktoré sú unikátne nielen v Európe, ale na celom svete," uviedla pre TASR Morvai.

Pre porovnanie, uznaných prírodných minerálnych vôd podľa zoznamu EÚ je na Slovensku 23, v Českej republike 10, v Chorvátsku päť a vo Fínsku jedna. V Španielsku je ich až 63, v Taliansku 332 a v Nemecku 883 zdrojov. "To však neznamená, že sa všetky aj reálne plnia do spotrebiteľského obalu, hoci sú svojou krajinou oficiálne uznané," vysvetlila Morvai.

Najvyššia konzumácia balenej vody je ale podľa jej slov v Taliansku a Nemecku. "To iste ovplyvňuje miestna kvalita vody z vodovodu či kúpyschopnosť obyvateľstva," doplnila. Slovensko má podľa nej vysoký podiel prírodných minerálnych vôd s charakteristickým obsahom minerálnych látok v porovnaní so zahraničnými vodami, ktoré sú v slovenskom ponímaní skôr vodami pramenitými, čiže s nižšou mineralizáciou.

Prvé zmienky o slovenských minerálnych a terminálnych prameňoch siahajú až do obdobia prítomnosti rímskych légií na našom území.