Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nadácia Spoločne pre región odovzdala vďaka 2 % šeky na 263.916 eur

Foto: TASR

V dvanástich ročníkoch vyzbierala a rozdelila nadácia materským, základným a stredným školám, záujmovým združeniam a fyzickým osobám z dvoch percent z daní celkovo 1.381.671,50 eura.

Žilina 24. októbra (TASR) - Symbolické šeky na 263.916 eur dnes odovzdali predstavitelia nadácie Spoločne pre región zástupcom 105 škôl, 22 organizácií a deviatim fyzickým osobám na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Z dvoch percent z daní vyzbierali prostredníctvom projektu Spoločne pre deti viac ako 243.916 eura. Predseda správnej rady nadácie Spoločne pre región George Trabelssie osobne vložil 20.000 eur, ktoré sa rozdelili najúspešnejším školám a organizáciám.

"Keď sa zberajú dve percentá, hlavným problémom boli náklady. Škola, ktorá vyzbiera povedzme 1000 eur, dá 400 eur na účtovníčku, na poštovné, na oznamovacie povinnosti ministerstvu. Tak vznikol nápad, že všetky náklady zoberieme na seba. A čo vyzbierajú z dvoch percent, tak dostanú do centu nazad. Nič ich to nestojí, my za réžiu a správu nič neberieme. Naopak, každý rok dávame 20.000 eur ako motivačný bonus, aby sa riaditelia a rodičia zapojili do tejto akcie a vyzbierali čo najviac,“ povedal Trabelssie.

Najviac finančných prostriedkov v tomto roku vyzbierala Materská škola (MŠ) v Predmieri – 41.052,34 eura a získala aj vyše 500-eurový bonus. Podľa jej riaditeľky Zuzany Sobčákovej sú okolo nej v prvom rade dobrí ľudia. "Ľudia, ktorým záleží na vzdelávaní svojich detí, od materskej až po základnú školu. Potom sú to firmy, ktoré sú v obci. No a hlavne, dobrá spolupráca medzi firmami, materskou školou a zriaďovateľom. A tak sa podarí niekedy vyzbierať takúto sumu. Peniaze použijeme na zveľaďovanie materskej školy a na rekonštrukciu," dodala Sobčáková.

Nadácia Spoločne pre región v dvanástich ročníkoch vyzbierala a rozdelila materským, základným a stredným školám, záujmovým združeniam a fyzickým osobám z dvoch percent z daní celkovo 1.381.671,50 eura.