Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Magazín

Najčastejšie chyby uchádzačov o zamestnanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výberový pohovor je veľmi významným krokom na začiatku vašej vysnenej kariéry. Ako sa naň pripraviť tak, aby ste podali skutočne profesionálny výkon?

Bratislava 12. augusta (OTS) - Výberový pohovor môžeme prirovnať ku kastingu do obľúbenej talentovej show. Na jednej strane stojí účastník odhodlaný ukázať maximum a „postúpiť“ a na strane druhej nemilosrdná porota, ktorá neodpustí ani najmenšie zaváhanie. Hoci táto predstava vyzerá skutočne hrozivo, bohužiaľ, situácii na trhu práce je veľmi blízka. Súvisí to predovšetkým s dlhodobým trendom firiem a organizácií smerujúcim k maximalizácií výkonu s čo možno najnižším počtom zamestnancov. V mori plnom vždy pripravených dravcov teda prežije len ten, kto dokáže veľmi dobre plávať.

Aj preto je výberový pohovor pre budúceho zamestnávateľa veľmi dôležitý. Poskytuje mu priestor, v ktorom môže kandidáta na pracovnú pozíciu lepšie spoznať v osobnom kontakte a zároveň preveriť jeho vhodnosť pre organizáciu. Pre kandidáta je zároveň veľkou príležitosť prezentovať sa v pozitívnom svetle, načrtnúť svoj prínos pre napredovanie firmy a presvedčiť povolaných, že zo všetkých uchádzačov je práve on tým pravým.

Ako však vo všetkým profesionálnych činnostiach, aj v realizácii výberového pohovoru robíme množstvo chýb, ktoré nás, bohužiaľ, v tomto prípade môžu stáť viac, ako si myslíme. Medzi najčastejšie chyby uchádzačov patrí jednoznačne nedostatočná príprava. Ak si aj vy myslíte, že nadchádzajúci pohovor zvládnete hravo a presvedčíte prítomných originálnym freestylom, radi vás vyvedieme z omylu. Nezabúdajte, že výberový pohovor rozhodne nie je žiadna ruleta a na náhodu sa v tomto prípade rozhodne spoliehať nestačí.

Buďte pripravení na to, že budúci zamestnávateľ si „preklepne“ nielen údaje z vášho CV a predchádzajúcich pracovných skúseností, ale určite si posvieti aj na vašu znalosť budúceho zamestnávateľa a pozície, na ktorú sa hlásite. Spoliehať sa teda na to, že to jednoducho nejako dáte, sa rozhodne neoplatí. Budúci zamestnávateľ totiž vaše tápanie určite spozná.

Ďalšou častou chybou je prílišná premotivovanosť uchádzača. Tá sa prejavuje napríklad tým, že sa uchádzač prezentuje neúnavným monológom a aj na zjavne jednoduché otázky odpovedá krkolomnými slovnými konštrukciami. Je však potrebné uvedomiť si, že asi žiaden zamestnávateľ na svete nechce mať vo svojom tíme zamestnanca, ktorý ho vôbec nepustí k slovu. Samozrejme, nevypláca sa ani byť „preľakanou rybou“, z ktorej bude vedúci rozhovoru ťahať informácie systémom chlpatá deka.

A čo je najlepšia cesta? Jednoznačne prirodzenosť a zdravé sebavedomie, ktoré sa snúbia s dostatočnou prípravou. Práve tieto ingrediencie sú tou pravou zmesou, ktorá vášmu potencionálnemu zamestnávateľovi napovie, že o túto pracovnú pozíciu máte skutočný záujem a váš prínos pre organizáciu bude rozhodne významný. Ak to dokážete, buďte si istí, že vaša cena na pracovnom trhu pôjde rapídne nahor. Neváhajte a urobte prvý krok k vašej vysnívanej kariére už dnes. Držíme vám palce.