Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Najlepšie halušky navarili Kamzíci z Bratislavy

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Celkový čas bratislavského družstva vrátane varenia, jedenia 3,5 kilogramu halušiek a trestných sekúnd bol 14 minút 56 sekúnd.

Terchová 26. mája (TASR) – Štvorčlenné družstvo Kamzík Bratislava zvíťazilo na osemnástych majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré sa dnes konali v amfiteátri Nad bôrami v Terchovej.

Celkový čas bratislavského družstva vrátane varenia, jedenia 3,5 kilogramu halušiek a trestných sekúnd bol 14 minút 56 sekúnd. „Víťazné družstvo je pravidelným účastníkom majstrovstiev a má už vychytené všetky chyby. Čas varenia majú do 10 minút a čas jedenia do 2 minút. Sú to páni haluškári a vedia, na čom bazírujeme. Myslím si, že vyhrali zaslúžene,“ skonštatoval riaditeľ pretekov Milan Holák.

Na majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek spotrebovali podľa ich hovorcu Jozefa Miča súťažiaci i návštevníci zhruba tonu bryndze, okolo 800 litrov žinčice a zhruba 100 kilogramov syrových korbáčikov. „Jeden meter syrovej nite zjedol víťaz za 12 sekúnd, liter žinčice vypil víťaz za 10 sekúnd a kilogram halušiek zjedol víťaz za 45 sekúnd. Halušky dnes varilo 32 družstiev, do amfiteátra prišlo vyše 4000 ľudí. Majstrovstvá boli dlhé roky v Tureckej, v Terchovej je to druhý ročník. Halušky a Terchová, to je nerozlučné ako Terchová a Rozsutec. Takže toto podujatie určite do Terchovej patrí,“ povedal Mičo.



Víťazné družstvo obhájilo minuloročné prvenstvo, rovnako ako niektorí víťazi individuálnych súťaží. „Skoro 70 percent súťažiacich je stále rovnakých, či v pití alebo v jedení. Málokto si trúfne zjesť kilogram halušiek alebo vypiť liter žinčice. Keby bola väčšia rivalita, ale bohužiaľ, nemáme chlapov, ktorí by to skúsili,“ podotkol riaditeľ pretekov.

Ideálne halušky majú podľa neho byť žlté, zemiakové a nie múkové, s veľmi kvalitnou bryndzou a perfektne vypraženou slaninkou. „Najčastejšia chyba pri varení halušiek je, že veľa súťažiacich sa ponáhľa a halušky nedovarí. Nestačí, aby halušky vyvreli na vrch, treba ich nechať minútu – dve povariť. Druhá chyba je, že urobia mäkučké halušky, zamiešajú s bryndzou a nakoniec dajú na vrch prihorenú slaninku,“ dodal Holák.