Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Jihlave sa rozdávali ceny. Najlepším českým dokumentom je Kaprkód

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cenu za prínos svetovej kinematografie si z festivalu odniesol slovenský režisér Dušan Hanák.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava 2022 pozná svojich víťazov. Najlepším českým dokumentom je Kaprkód režisérky Lucie Královej. Cenu za najvýraznejší svetový dokument si z 26. ročníka festivalu odniesla snímka 07:15 – Kos francúzskej režisérky Judith Auffray. Cenu za originálny prístup získal španielsky režisér Javier Codesal za film Lepšie evangelium. Za prínos svetovej kinematografii ocenili slovenského režiséra Dušana Hanáka.

V súťažných sekciách 26. Ji.hlavy sa stretlo 132 filmov, z toho 97 v svetovej, 37 v medzinárodnej a 23 v európskej premiére. V sekcii Opus Bonum, ktorá je prehliadkou súčasného svetového dokumentu, videli diváci 16 filmov. Z nich vybrala porota snímku 07:15 – Kos. "Predstavuje prostú a bezprostrednú, ale multisenzorickú skúsenosť a vťahuje nás do záhad našej existencie, pričom vyjadruje spôsoby vzájomného prepojenia medzi nami, ľuďmi a neľuďmi, s hlbokou vierou vo filmové prostriedky," zhodnotila porota.

V sekcii Česká radosť súťažilo 21 dokumentov, najlepším z nich je podľa porotcov Kaprkód režisérky Lucie Královej. "Vyvoláva radosť svojou originálnou a sofistikovanou formou. Dokonalou symfóniou všetkých zložiek filmovej reči rozpráva príbeh zabudnutej a ambivalentnej postavy českej histórie," zdôvodnila porota. Udelila tiež zvláštne uznanie, ktorým ocenila česko-nórsko-slovenský film Návštevníci od režisérky Veroniky Liškovej.

Cenu publika získal film Šťastné až na veky režisérky Jany Počtovej.

Cena za najlepší krátkometrážny dokument patrí snímke Modrá posteľ belgickej režisérky Lize Cuveele.

Cenu za prínos svetovej kinematografie si z festivalu odniesol slovenský režisér Dušan Hanák. "Prajem mladým filmárom, aby mohli nakrúcať pravdivé filmy a aby ich filmy prešli preverením času," povedal na ceremoniáli Hanák.

Jihlavský festival síce rozdal ceny, pokračuje však online. Štrnásťdňová Ji.hlava Online ponúkne vyše 140 filmov z programu fyzického ročníku. Diváci si môžu pozrieť nielen väčšinu víťazných filmov, ale aj to najzaujímavejšie, čo festival od 25. do 30. októbra ponúkol. "Vymeníme kinosály za domáce pohodlie," potvrdil riaditeľ festivalu Marek Hovorka. "Dokumentárne filmy uvedené tento rok v Jihlave ukázali svoju schopnosť rýchlo a premyslene zachytiť dobu. Stretli sa tu ľudia, ktorí milujú film, ľudia, ktorí premýšľajú o výzvach nášho sveta a neboja sa meniť svoj prístup k nemu," dodal. Všetky filmy z programu bude možné sledovať do polnoci 13. novembra, avšak iba na území Českej republiky.