Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Magazín

Námestie a stanica metra zasvätené významnému bruselskému primátorovi

Charles de Brouckere Foto: TASR

Ďalší diel seriálu Stanice bruselského metra bude v nedeľu 19. februára venovaný významnému belgickému primátorovi Charlesovi de Brouckereovi, ktorý pred 150 rokmi zmodernizoval Brusel.

Brusel 18. februára (TASR) - Každý deň ľudia mechanicky vystupujú na staniciach metra, a pritom niektoré z nich v sebe skrývajú zaujímavý príbeh. História, veda, šport – to všetko stojí za zdanlivo všednými názvami zastávok. Viaceré stanice v sebe nesú historický odkaz, ale po vyjdení z podzemia na povrch sa cestujúci ocitá v modernom Bruseli.

Ďalší diel seriálu TASR bude túto nedeľu venovaný významnému belgickému primátorovi Charlesovi de Brouckereovi, ktorý pred 150 rokmi zmodernizoval Brusel. Premenoval ulice, vybudoval rozsiahle bulváry a promenády po vzore veľkých európskych metropol, a obyvateľom zabezpečil prísun pitnej vody vodovodnou sieťou.

Bruselčania po ňom nazvali stanicu metra a námestie v srdci mesta na križovatke dôležitých komunikačných tepien mesta. Práve jemu zasvätené námestie a takzvanú európsku štvrť spájala vôbec prvá linka metra v belgickej metropole.