Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

Narodeniny má Liv Ullmannová či člen ABBY Benny Andersson

Foto: Teraz.sk/TASR

Meniny majú Albíny, ktorých meno má latinský pôvod a znamená "biela".

Bratislava 16. decembra (TASR) - Prvý krok do Európy urobili Česi a Slováci pred 30 rokmi - 16. decembra 1991, keď česko-slovenský premiér Marián Čalfa podpísal v Bruseli asociačnú dohodu o pridružení Česko-Slovenska k Európskemu spoločenstvu.


Legendárnu báseň Bacardi pozná každý milovník slovenskej poézie. Jej autor - legendami opradený básnik JÁN SMREK, vlastným menom Ján Čietek sa narodil 16. decembra 1898.
Na archívnej snímke básnik Ján Smrek, vlastným menom Ján Čietek.
Foto: ARCHÍV TASR

V ten istý deň, ale o rok neskôr, sa narodila prvá slovenská profesionálna herečka, dlhoročná členka Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave OĽGA BORODÁČOVÁ-ORSZÁGHOVÁ.


Členom Činohry SND bol aj herec ANTON KORENČI, ktorý sa narodil pred 90 rokmi. Na divadelných doskách stvárnil 120 postáv a pred kamerou sa predstavil vo vyše 160 filmoch.


"Bostonské pitie čaju" - tak sa volá udalosť zo 16. decembra 1773, keď americkí osadníci na protest proti britskej daňovej politike vyhodili do mora z britskej obchodnej lode kotviacej v Bostone viac ako 300 debien čaju.


O dva roky neskôr, 16. decembra 1775, sa narodila britská spisovateľka JANE AUSTENOVÁ, autorka románov Rozum a cit či Pýcha a predsudok, ktoré sa dočkali aj nemenej slávnych filmových spracovaní.


Svoje 75. narodeniny oslávi BENNY ANDERSSON, hráč na klávesových nástrojoch, skladateľ a spevák slávnej skupiny ABBA.
Na archívnej snímke z 6. apríla 1974 švédska popová skupina ABBA, zľava Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstadová, Agnetha Faltskogová a Bjorn Ulvaeus oslavuje víťazstvo v Eurovízii v Brightone.
Foto: TASR/AP


Pred 75 rokmi sa narodil MILAN ADAMČIAK, slovenský hudobný skladateľ, muzikológ, violončelista, ktorý sa venoval v hudobnej grafike, vizuálnym partitúram či vizuálnej poézii. Založil súbor nekonvenčnej hudby Transmusic comp. a Spoločnosť pre nekonvenčnú hudbu.


Hudbe zasvätil život aj francúzsky hudobný skladateľ a organista CHARLES CAMILLE SAINT-SAËNS. Autor známej organovej symfónie či skladby Karneval zvierat, sa narodil pred 100 rokmi.


Britský spisovateľ ARTHUR CHARLES CLARKE, autor sci-fi románu 2001: Vesmírna odysea, ktorý sa stal predlohou kultového rovnomenného filmu britského režiséra Stanley Kubricka, sa narodil 16. decembra 1917.


Medzi legendy žánru sci-fi patrí aj americký autor PHILIP K. DICK, ktorý sa narodil pred 93 rokmi. Jeho tvorbou sa inšpiroval britský režisér Ridley Scott pri nakrútení slávneho filmu Blade Runner.


Budúci veterinári sa v Košiciach vzdelávajú už 72 rokov, odkedy bola v metropole východného Slovenska zriadená Vysoká škola veterinárska, dnešná Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.


Svoje 83. narodeniny oslávi múza svetoznámeho filmového režiséra Ingamara Bergmana, nórska herečka LIV ULLMANNOVÁ, ktorá hrala v jeho filmoch Persona, Hodina vlka, Hanba, Šepoty a výkriky či Scény z manželského života.
Na archívnej snímke z 9. mája 2001 Liv Ullmannová.
Foto: TASR/AP


Do klubu päťdesiatnikov sa zaradí nemecký svetoznámy DJ a hudobný producent PAUL VAN DYK.


Meniny majú Albíny, ktorých meno má latinský pôvod a znamená "biela".