Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Narodil sa Alexander Dubček, Česi a Slováci zažili generálny štrajk

Foto: Teraz.sk/TASR

Dnešný deň patrí v kalendári Milanom. Toto mužské meno má slovanský pôvod a v preklade znamená "milý".

Bratislava 27. novembra (TASR) - Alexander Dubček patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti moderných slovenských dejín. Jeho meno sa stalo symbolom obrodného procesu a pokusu o nastolenie socializmu s ľudskou tvárou v roku 1968. Narodil sa pred sto rokmi 27. novembra 1921, zhodou okolností v tom istom dome, v ktorom sa narodil Ľudovít Štúr.

Čo sa nepodarilo Dubčekovi v roku 1968, dosiahol zomknutý národ v roku 1989. Pred 32 rokmi sa v bývalom Československu uskutočnil dvojhodinový generálny štrajk na podporu demokratických zmien v krajine.
Alexander Dubček, foto z archívu
Foto: TASR - Vladimír Benko

S Nežnou revolúciou je spätý aj folkový pesničkár, novinár, publicista IVAN HOFFMAN, autor piesne Sľúbili sme si lásku, ktorá sa stala jedným zo symbolov novembrových udalostí z roku 1989. Dnes sa dožíva 69 rokov.


Komunistický režim v 50. rokoch tvrdo trestal svojich oponentov, no vykonštruované politické procesy zasiahli aj viacerých funkcionárov. Pred 62 rokmi si rozsudok smrti vypočul tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Rudolf Slánsky a ďalších 13 činiteľov vrátane Slováka Vladimíra Clementisa.


Pred 320 rokmi sa narodil švédsky astronóm a fyzik ANDERS CELSIUS, tvorca teplotnej stupnice, ktorá sa používa dodnes. Ak by žil o 200 rokov neskôr, možno by sa dočkal aj Nobelovej ceny.


Práve v roku 1895 totiž švédsky chemik Alfred Nobel podpísal testament, v ktorom ustanovil zriadenie finančného fondu, aby sa z neho po jeho smrti vyplácali odmeny osobnostiam s mimoriadnym prínosom pre ľudstvo. Od roku 1901 sa tak vyplácajú odmeny nositeľom Nobelovej ceny.


V roku 1894 sa narodil americký matematik NORBERT WIENER, ktorý je považovaný za zakladateľa kybernetiky.


Legendárny čínsko-americký herec akčných filmov a majster bojových umení BRUCE LEE by sa dnes dožil 81 rokov.
Na archívnej snímke z roku 1973 filmová legenda kung-fu Bruce Lee.
Foto: TASR/AP


JIMI HENDRIX je považovaný za jedného z najvýznamnejších a najtalentovanejších gitaristov v dejinách rocku. Narodil sa v roku 1942. Za jeho nečakanou a rýchlou smrťou v roku 1970 stáli lieky, alkohol a drogy.
Jimi Hendrix, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Francúzsky herec MICHAEL VARTAN je známy ako agent Michael Vaugh zo seriálu Alias. Zahral si aj vo filmoch Hmly Avalonu alebo Správna vec. Dnes sa dožíva 53 rokov.


Pred 206 rokmi, v roku 1805 vstúpili do Bratislavy napoleonské vojská.


Na iný typ misie - objaviteľský - sa vydala pred polstoročím sovietska kozmická sonda Mars 2. Ako prvý umelý objekt dopadla na povrch Marsu presne 27. novembra.


Dnešný deň patrí v kalendári Milanom. Toto mužské meno má slovanský pôvod a v preklade znamená "milý".