Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Narodil sa známy herec Owen Wilson, prvý raz prehovoril Mickey Mouse

Foto: Teraz.sk/TASR

Americký herec O. Wilson dnes prijíma gratulácie k 53. narodeninám. Známy je z filmov Polnoc v Paríži, Vtedy na východe či Na úteku.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Informácia o násilnom zásahu poriadkových síl v Prahe na Národnej triede sa hneď v nasledujúcom dni, 18. novembra 1989, šírila rýchlosťou blesku. A spolu s ňou aj správa, že po policajnom zásahu zomrel študent Martin Šmíd. Napokon sa však ukázalo, že sa nezakladala na pravde. Divadelníci v Prahe začali zo solidarity so študentmi protestný štrajk.


V roku 1786 sa narodil nemecký hudobný skladateľ CARL MARIA VON WEBER, predstaviteľ ranného romantizmu. Medzi jeho vrcholné diela patrí opera Čarostrelec.


O rok neskôr prišiel na svet francúzsky maliar a priekopník fotografie LOUIS JACQUES MANDÉ DAGUERRE. Podľa jeho priezviska nesie názov fotografická snímka realizovaná podľa jeho technológie – dagerotypia.


Český maliar, dekoratér a ilustrátor MIKOLÁŠ ALEŠ patril k najvýznamnejším osobnostiam českého výtvarného umenia. Narodil sa 18. novembra 1852.


Poľský klavirista a skladateľ IGNACY JAN PADEREWSKI, bol po prvej svetovej vojne aj poľským premiérom a ministrom zahraničných vecí. Spolu s Romanom Drnowskim podpísal v mene Poľska Versaillskú zmluvu. Narodil sa v roku 1860.
Na snímke klavír a hľadisko Opery a Baletu SND počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) pri príležitosti prvej premiéry Operného štúdia SND Grigorij Frid: Denník Anny Frankovej. V Bratislave 27. novembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pred 114 rokmi uzrel svetlo sveta slovenský spisovateľ a básnik ANDREJ PLÁVKA.


Rovných 100 rokov uplynulo od narodenia maliara a ilustrátora FERDINANDA HLOŽNÍKA, brata známeho maliara Vincenta Hložníka.


V roku 1968 sa narodil hokejista ĽUBOMÍR SEKERÁŠ, za reprezentáciu odohral 152 zápasov a ako obranca strelil 29 gólov. Prispel k premiérovému medailovému úspechu pre Slovensko na Majstrovstvách sveta v Petrohrade v roku 2000, kde Slováci získali striebro.
V piatok 10. januára 2014 sa odohral v Bratislave súboj legiend medzi výbermi Česka a Slovenska proti Rusku. Na snímke zľava Igor Liba, Leo Gudas a Ľubomír Sekeráš z tímu Old Boys Československa.
Foto: TASR/Martin Baumann


Myšlienkou, že dnešný názor je zajtrajším rozhodnutím, sa riadil GEORGE HORACE GALLUP, americký sociológ a priekopník prieskumov verejnej mienky sa narodil pred 120 rokmi.


Komik JAROSLAV ŠTERCL bol priekopníkom televíznej zábavy. V súkromí bol pritom premýšľavým a sčítaným človekom, čo dokázal napríklad svojim účinkovaním vo vedomostnej televíznej súťaži Souboj s pamětí. Vyznával trampské a skautské ideály. Narodil sa pred 102 rokmi.


Americký herec OWEN WILSON dnes prijíma gratulácie k 53. narodeninám. Známy je z filmov Polnoc v Paríži, Vtedy na východe či Na úteku.
Na snímke americký herec Owen Wilson, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Už 61. narodeniny dnes oslavuje austrálska speváčka KIM WILDE.


Mužské meno Eugen má grécky pôvod a jeho význam je "urodzený". Eugenovia sú láskaví muži, ktorí sa radi obklopujú blízkymi ľuďmi.


A napokon jedna premiéra spred 93 rokov – vo svojom prvom zvukovom filme režiséra Walta Disneyho sa divákom prihovoril myšiak Mickey.