Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Narodil sa priekopník surrealizmu Buňuel, Washington i Schopenhauer

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 101 rokmi sa narodila sa talianska herečka GIULIETTA MASINA, vlastným menom Giulia Anna Masina, manželka talianskeho režiséra Federica Felliniho.

Bratislava 22. februára (TASR) – Život nám možno občas pripadá ako surrealistický film. Španielsky filmový režisér a scenárista LUIS BUŇUEL vo svojich dielach často balansoval na hranici medzi banálnou realitou a absurdnými fikciami. Svoje prvé surrealistické filmy Andalúzsky pes a Zlatý vek vytvoril s maliarom a krajanom Salvadorom Dalím. Medzi jeho najznámejšie filmy patria diela Anjel skazy, Denník komornej, Diskrétny pôvab buržoázie alebo Prízrak slobody.


Nemecký filozof ARTHUR SCHOPENHAUER je známy ako autor významného a známeho filozofického diela Svet ako vôľa a predstava. Píše v ňom: "Podobne ako svet je len mojou predstavou, snom, šaľbou a mámením, je aj priestor sveta i časový priebeh diania iba priestorom a časom mojej mysle." Narodil sa 22. februára 1788. Ak ste od neho nič nečítali, šup-šup do knižnice alebo kníhkupectva.


Pred 60 rokmi v bratislavskom Slovnafte slávnostne odovzdali ropovod Družba do prevádzky a napojili hlavné mesto Slovenska na jeho potrubie.


Pred 45 rokmi v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice A1 došlo k čiastočnému roztaveniu plášťa reaktora a do okolia unikli rádioaktívne látky. Ak si na to nespomínate, bude to tým, že sa o udalosti veľmi nepísalo.


Pred 290 rokmi sa narodil otec amerického národa, prvý prezident Spojených štátov GEORGE WASHINGTON. Najvyššiu funkciu zastával v rokoch 1789-1797.


Výročie má aj ďalší americký politik, dlhoročný senátor za Demokratickú stranu EDWARD MOORE "TED" KENNEDY. Na svet prišiel pred 90 rokmi.


Ženské meno Etela má nemecký pôvod a jeho význam je "vznešená". Etela je najmä zvedavá, vnímavá a neúnavná. Je tiež tou, o ktorej sa vravieva: "To mal byť chlapec".


Pred 101 rokmi sa narodila sa talianska herečka GIULIETTA MASINA, vlastným menom Giulia Anna Masina, manželka talianskeho režiséra Federica Felliniho. Zahrala si v mnohých jeho filmoch ako napríklad Cesta, Giulietta a duchovia alebo Ginger a Fred. Známa je aj jej rola Perinbaby z filmovej rozprávky slovenského režiséra Juraja Jakubiska.


Legendárny bývalý rakúsky pilot F1 NIKI LAUDA, celým menom Andreas Nikolaus Lauda, by mal dnes 73 rokov. Trojnásobný majster sveta zomrel 20. mája 2019.