Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Narodil sa Zoro Laurinc, Elena Podzámska, aj Nicolas Cage

Foto: Teraz.sk/TASR

Dnes jubiluje slovenská filmová a dabingová herečka ELENA PODZÁMSKA, ktorá sa narodila 7. januára 1972 a nemálo gratulantov bude mať iste aj spevák, textár a skladateľ JÁN KURIC.

Bratislava 7. januára (TASR) - Jedným z popredných slovenských architektov tvoriacich v duchu funkcionalizmu bol MICHAL MAXIMILIÁN SCHEER. K jeho najvýznamnejším dielam patrí žilinská radnica, hotel Palace v Ľubochni alebo Slovenské papierne v Ružomberku. Narodil sa pred 120 rokmi.


Pred 100 rokmi sa narodila prozaička, poetka, dramatička a prekladateľka HELENA KRIŽANOVÁ-BRINDZOVÁ, známa predovšetkým ako autorka literatúry pre deti a mládež ako napríklad Poštárik, Poštárik sa vráti alebo Kocúr lekárom a iné rozprávky.


Kto by nepoznal záhadný príbeh o smutne preslávenej krvavej grófke Alžbete Bátoriovej, známej ako Čachtická pani. Dnes uplynie 411 rokov odvtedy, kedy v Bytči v roku 1611 popravili jej pomocníkov, ktorých obvinili z vrážd mladých dievčat. Ján Ujvári, prezývaný Ficko, bol sťatý, Helena Jóová a Dorota Sentešová boli upálené na hranici.


Keď v noci na 7. januára roku 1610 Galileo Galilei zamieril ďalekohľad na oblohu, všimol si štyri objekty pohybujúce sa okolo Jupitera. Svetoznámy taliansky astronóm, fyzik, matematik a filozof svojim objavom, od ktorého uplynie 412 rokov, narušil prevládajúcu predstavu geocentrického modelu vesmíru, podľa ktorej je Zem stredom vesmíru.


Slovenský ľavicový politik, v rokoch 1998 až 2002 predseda Národnej rady SR, bývalý veľvyslanec na Ukrajine, v Rusku a v Bielorusku JOZEF MIGAŠ sa dnes dožíva 68 rokov.


Všestranný umelec, herec, textár, dabingový režisér a spisovateľ ZORO LAURINC oslavuje 73 rokov. Mimochodom, vedeli ste, že v roku 1957 sa ako osemročný stal prvým slovenským dabingovým hercom, keď v ruskej animovanej rozprávke Miško darebák nadaboval hlavnú postavu.


Dnes jubiluje slovenská filmová a dabingová herečka ELENA PODZÁMSKA, ktorá sa narodila 7. januára 1972 a nemálo gratulantov bude mať iste aj spevák, textár a skladateľ JÁN KURIC, líder populárnej skupiny Vidiek, ktorý oslavuje 59 rokov.


Na scéne populárnej hudby u našich západných susedov v Čechách dlhé roky kraľoval textár ZDENĚK BOROVEC. Napísal približne dva a pol tisíc piesňových textov a rovnako bol autorom piesní k desiatke muzikálov. Dnes by sa dožil 90 rokov.


Nielen ako hrdina akčných filmov, ale aj ako predstaviteľ charakterových postáv si získal divákov americký herec NICOLAS CAGE. Narodil sa 7. januára 1964.


Jeho herecký kolega DAVID STEPHEN CARUSO, ktorý dnes oslavuje 66 rokov, je zase známy najmä ako detektív Horatio Cayn zo seriálu Kriminálka Miami.


Stážistka Monika Lewinská sa stala známou milostným vzťahom s americkým prezidentom Billom Clintonom. Škandál viedol až k procesu impeachmentu, teda odvolaniu z funkcie, ktorý nakoniec ustál. Americký senát začal prerokúvať ústavnú obžalobu 42. prezidenta USA pred 23 rokmi, 7. januára 1999.


Prvý tohtoročný piatok patrí v kalendári ženskému menu Bohuslava. Má slovanský pôvod a jeho význam znamená "Bohu sláva".