Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V dnešný deň Beatles odohrali posledný koncert,narodil sa aj Roosevelt

Foto: Teraz.sk/TASR

Svoje 92. narodeniny oslavuje predstaviteľ brutálneho šerifa Daggetta z westernu Clinta Eastwooda Nezmieriteľní.

Bratislava 30. januára (TASR) – Za miesto svojho posledného spoločného verejného vystúpenia si v tento deň roku 1969 zvolila legendárna skupina The Beatles strechu budovy vydavateľstva Apple Corps v Londýne. Londýnčania sa na vystúpenie pozerali s nadšením aj zmätkom, pretože "Chrobáci" nehrali predtým naživo už dva a pol roka. Neohlásený posledný koncert kvarteta nakoniec prerušila polícia po tom, čo sa na hluk sťažoval manažér neďalekej banky.



Svoje 92. narodeniny oslavuje predstaviteľ brutálneho šerifa Daggetta z westernu Clinta Eastwooda Nezmieriteľní. Ako táto úloha, tak aj postava drsného policajta Jimmyho Doyla z filmu Francúzska spojka mu vyniesla Oscary. V roku 1930 sa narodil americký herec GENE HACKMAN. Pri nakrúcaní navštívil aj Bratislavu.



Pred 115. rokmi sa narodil muž štyroch pseudonymov - spisovateľ a dramatik JOZEF HORÁK. Napísal takmer štyri desiatky kníh. Zomrel 11. júna 1974 vo veku 67 rokov.



Jediný štvornásobný prezident USA FRANKLIN DELANO ROOSEVELT sa dnes narodil pred 140 rokmi. Prežil veľkú hospodársku krízu, 2. svetovú vojnu, atentát a časť života strávil na vozíku. Zomrel 12. apríla 1945 na mŕtvicu.



Jeho nezameniteľný herecký i hlasový prejav vynikol najmä v dielach Stratená dolina, Sváko Ragan či Ťapákovci. Svoje 74. narodeniny dnes oslavuje rodák z Pribyliny, divadelný a filmový herec DUŠAN TARAGEĽ.



Je jedným z troch interpretov sveta popri Paulovi McCartneymu a Michaelovi Jacksonovi, ktorý celosvetovo predal viac ako 100 miliónov albumov. Svoje 71. narodeniny oslavuje britský hudobník a bývalý člen skupiny Genesis PHIL COLLINS.



Pred 78 rokmi sa narodil bývalý minister hospodárstva JÁN DUCKÝ, ktorého zastrelil nájomný vrah. K vražde došlo 11. januára 1999 v bytovke neďaleko Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave, kde býval. Aktuálne ukrajinské orgány trestné stíhanie v prípade vraždy zastavili.



"Som najlepší fotograf medzi právnikmi a najlepší právnik medzi fotografmi," vtipkoval za svojho života MARTIN MARTINČEK. Inšpirovaný prostými ľuďmi a prírodou Liptova patril k najväčším slovenským umeleckým fotografom. Narodil sa pred 109 rokmi. Zomrel 2. mája 2004 v Liptovskom Mikuláši.



Pripomíname si aj 104. výročie od narodenia spisovateľa, scenáristu a filmového režiséra LEOPOLDA LAHOLU. Podpísal sa napríklad pod film Sladký čas Kalimagdory.



Pred 95 rokmi sa narodila európska politická osobnosť, bývalý premiér Švédska SVEN OLOF JOACHIM PALME. Atentát, ktorý na neho spáchali 28. februára 1986, bol prvý svojho druhu počas modernej švédskej histórie.



Uplynulo 74 rokov od atentátu na bojovníka proti kolonializmu a symbolu úspešného zápasu Indov za nezávislosť (MAHÁTMA) MÓHANDÁSA KARAMČANDA GÁNDHÍHO.



K meninám nezabudnite zablahoželať všetkým Emám. Meno má nemecký pôvod a znamená "veľká, silná".



Predposledný januárový deň si pripomíname Svetový deň mučeníkov.



Už dva roky uplynuli, odkedy Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyhlásil stav globálnej zdravotnej núdze. Urobil tak v súvislosti s nákazou spôsobenou koronavírusom Covid-19.