Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Národné kolo súťaže Falling Walls Lab má netradične dvoch víťazov

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Chceli sme oceniť kvalitu, ale zároveň sme si povedali, že národné slovenské kolo uskutočňujeme preto, aby sme dali šancu slovenským vedcom konfrontovať sa v Berlíne so zvyškom sveta, uviedol Moczo.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Národné kolo súťaže inovatívnych myšlienok Falling Walls Lab má tento rok netradične dvoch víťazov. Stali sa nimi študent Bo Peng z Cambridgeskej univerzity a študentka Monika Janíková z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Obaja priniesli prelomový nápad, ktorým presvedčili porotu. TASR o tom informovala Lenka Miller, hovorkyňa UK, v priestoroch ktorej sa uskutočnilo finále.

Bo Peng sa zaoberá kvantovým počítaním cez kvantové chvenie kryštálu. Prišiel na to, že v tuhých látkach sa dá narábať s vibračnými stavmi kryštálu. Našiel spôsob, ako generovať kvantové chvenie kryštálu. "Táto teória môže mať obrovské praktické dôsledky v oblasti počítačov," povedal člen poroty Vladimír Bužek.

Študentka UK Monika Janíková skúma využitie erytrocytov v boji proti infekcii. "Naša hypotéza spočíva v tom, že keďže erytrocyty a neutrofily majú rovnakého predka, môžu mať podobné vlastnosti," uviedla Janíková.

Porota sa rozhodla udeliť dve prvé miesta i preto, že vo Veľkej Británii sa neuskutočnilo národné kolo, takže zo slovenského finále postúpia dvaja víťazi – reprezentantka Slovenska a reprezentant univerzity z Veľkej Británie. "Chceli sme oceniť kvalitu, ale zároveň sme si povedali, že národné slovenské kolo uskutočňujeme preto, aby sme dali šancu slovenským vedcom konfrontovať sa v Berlíne so zvyškom sveta," povedal prezident súťaže Peter Moczo.

Falling Walls Lab Slovakia je súčasťou celosvetového formátu, ktorý poskytuje priestor výnimočným projektom mladých inovátorov z rôznych vedeckých oblastí. Víťazi Falling Walls Lab Slovakia 2022 budú Slovensko reprezentovať v medzinárodnom finále kategórie Emerging Talents medzi 100 účastníkmi z celého sveta 7. novembra. Predstavia svoj výskum, iniciatívu či podnikateľský model pred špičkovou porotou zloženou z vedcov, inovátorov a zástupcov biznisu.