Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

NASA chce mať v roku 2020 na Marse ďalšie robotické vozidlo

Záber zo sondy Curiosity Foto: TASR/AP Photo

Administratíva prezidenta Baracka Obamu má podľa Boldena vážny záujem na prieskume Marsu.

Washington 5. decembra (TASR) - Spojené štáty plánujú v roku 2020 vyslať na Mars ďalšie robotické vozidlo. Oznámil to riaditeľ Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Charles Bolden.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu má podľa Boldena vážny záujem na prieskume Marsu. "Touto misiou zabezpečíme, že USA zostanú na čele v prieskume Červenej planéty," povedal Bolden. Zároveň je to ďalší dôležitý krok na ceste k pilotovaným letom na Mars plánovaným na tretiu dekádu 21. storočia.

Nové prieskumné vozidlo bude po dizajnovej a funkčnej stránke vychádzať z roveru Curiosity, ktorý pristál na Marse 6. augusta. NASA chce dosiahnuť zníženie nákladov na vývoj aj tým, že použije súčiastky, ktoré zostali pri stavbe Curiosity. NASA predpokladá, že vozidlo bude stáť okolo 1,15 miliardy eur.

Okrem nového roveru plánujú USA v najbližších rokoch ďalšie dva projekty týkajúce sa Marsu: Robot InSight má od roku 2016 skúmať na povrchu Marsu vývoj planéty a zistiť, či jej jadro je pevné alebo kvapalné; už od budúceho roku bude sonda Maven skúmať horné vrstvy atmosféry planéty. Na Marse je okrem toho od roku 2004 vozidlo Opportunity, ktoré je stále funkčné, zatiaľ čo jeho dvojča Spirit sa odmlčalo v roku 2010.

Vzhľadom na škrty v rozpočte NASA vo februári na prekvapenie mnohých vedcov odstúpila od spolupráce s Európskou vesmírnou agentúrou na projekte ExoMars, v rámci ktorého sa majú v rokoch 2016 a 2018 vyslať k Marsu sonda a robot. Do programu medzitým vstúpilo Rusko.