Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Návrat človeka na Mesiac v roku 2024 bude stáť 28 miliárd dolárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pristávací modul, ktorý prostredníctvom kozmickej lode Orion na povrch Mesiaca dopraví dvojicu astronautov – muža a ženu, vyvíjajú tri rozličné spoločnosti.

Washington 22. septembra (TASR) – Americká vesmírna agentúra NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír) v pondelok predstavila svoj najnovší plán návratu astronautov na Mesiac v roku 2024.

NASA zároveň odhadla, že náklady na splnenie tejto misie v stanovenom termíne dosiahnu 28 miliárd dolárov, pričom 16 miliárd z tejto čiastky pôjde na vývoj mesačného pristávacieho modulu.

Správu priniesla v noci na utorok tlačová agentúra AFP.

Financie pre daný projekt, ktorý si prezident USA Donald Trump stanovil za svoju prioritu, bude však ešte musieť schváliť Kongres. Zmienená čiastka má pokrývať rozpočet na roky 2021-2025.

Riaditeľ NASA Jim Bridenstine počas telefonického brífingu s novinármi o misii Artemis poznamenal, že politické riziká sú často najväčšou hrozbou pre prácu NASA, a to najmä pred kľúčovými prezidentskými voľbami, aké čakajú Spojené štáty začiatkom novembra.

Bývalý šéf Bieleho domu Barack Obama zrušil plány na misiu na Mars s ľudskou posádkou po tom, ako jeho predchodca v úrade George W. Bush minul na daný projekt miliardy dolárov.

„Ak Kongres odobrí prvú časť prostriedkov vo výške 3,2 miliardy dolárov do Vianoc, ešte stále budeme na dobrej ceste k pristátiu na Mesiaci v roku 2024," uviedol Bridenstine.

„Rád by som vyjasnil, že mierime na lunárny južný pól," dodal riaditeľ NASA, pričom vylúčil miesta na rovníku Mesiaca, kde pristávali moduly programu Apollo v rokoch 1969-1972.

Pristávací modul, ktorý prostredníctvom kozmickej lode Orion na povrch Mesiaca dopraví dvojicu astronautov – muža a ženu, vyvíjajú tri rozličné spoločnosti (Blue Origin, SpaceX a Dynetics).

Prvý let s označením Artemis I je naplánovaný na november 2021 a bude bez posádky, Artemis II v roku 2023 vynesie astronautov na obežnú dráhu Mesiaca a Artemis III bude ekvivalentom letu Apollo 11 z roku 1969, avšak pobyt astronautov na povrchu Mesiaca bude dlhší – týždňový – a bude zahŕňať dve až päť aktivít posádky mimo pristávacieho zariadenia.