Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vianočným hitom sú jasličky s figúrkami Trumpa, Kim Čong-una a Jediov

Na snímke figúrky amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sú vystavené v obchode 13. decembra 2017 v Neapole. Foto: TASR/AP

Neapol je už stáročia preslávený ozdobnými betlehemami - jasličkami, ktoré znázorňujú Svätú rodinu pri narodení Ježiša.

Neapol 14. decembra (TASR) - Umeleckí remeselníci v talianskom Neapole, ktorí vyrábajú vianočné dekorácie, prišli opäť s niečím novým - postavy zo súčasných svetových udalostí stvárnili ako keramické figúrky do miniatúrnych betlehemov. Dielka tieto Vianoce ovládnu talianske obývačky.

Medzi najpredávanejšími figúrkami sú bojovníci Jediovia z najnovšieho filmu Hviezdne vojny (Star Wars: Poslední Jediovia) a tiež figúrky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského lídra Vladimira Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una, viditeľne držiaceho raketu a letiaceho na maličkom vrtuľovom lietadle.

Umelecký remeselník Marco Ferrigno povedal, že figúrky Trumpa a Kima urobil zo žartu. Vo svojej umeleckej dielni v historickom centre Neapola pre tlačovú agentúru AP dodal, že dúfa, že to aj žartom zostane, lebo obaja politici "začínajú naháňať svojimi konfrontačnými krokmi dosť veľký strach".

Neapol je už stáročia preslávený ozdobnými betlehemami - jasličkami, ktoré znázorňujú Svätú rodinu pri narodení Ježiša. Práve narodený Ježiško leží v chlieve (prípadne v jaskynke) na sene v jasliach (t. j. kŕmidle pre dobytok) a Panna Mária a svätý Jozef ho opatrujú. Pastieri a orientálni Traja králi prinášajú dary, scéna býva doplnená zvieratami ako vôl, oslík, ovce, ťavy a podobne, ale aj anjelom.