Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Nebojím sa rozumieť

Nebojím sa rozumieť Foto: EFFETA

Organizácia EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského z Nitry spustila v máji tohto roku projekt s názvom „Nebojím sa rozumieť“.

Bratislava 16. júna (OTS) - Projekt sa realizuje na národnej úrovni v rámci programu podpory mimovládnych organizácií. Zameriava sa na znižovanie hrozby dôsledkov komunikačných a informačných obmedzení a bariér u detí a mládeže so sluchovým postihnutím prostredníctvom preventívnych a intervenčných aktivít. Organizácia si uvedomila potrebu aktívnej práce aj s počujúcou komunitou ľudí so sluchovým postihnutím. „Pokiaľ chceme vytvárať inkluzívne prostredie pre nepočujúce dieťa, nestačí sa zameriavať len na rozvoj a podporu jeho samotného, ale je potrebné rozvíjať aj komunikačné zručnosti a znalosti komunity, ktorá žije okolo neho“ zdôraznila Anna Šmehilová riaditeľka Strediska sociálnych služieb v EFFETE. Projekt sa preto snaží aktívne a rozvojovo pôsobiť v oblasti komunikácie nielen na deti a mládež so sluchovým postihnutím, ale aj na ich počujúcich rovesníkov a dôležitých dospelých (rodičov, učiteľov, sociálnych pracovníkov a ďalších). Realizuje sa prostredníctvom aktivít, medzi ktoré patria najmä vzdelávacie kurzy, školenia, workshopy zamerané na rozvoj a osvojovanie si nových komunikačných zručností v komunikácii ľudí so sluchovým postihnutím. Projekt okrem iného ponúka základným či stredným školám a iným organizáciám a dôležitým dospelým, ktorí majú vo svojej rodine, škole či vo svojom okolí nepočujúce dieťa, zrealizovať bezplatné komunikačné workshopy, počas ktorých sa môžu počujúci naučiť ako komunikovať s ľuďmi so sluchovým postihnutím. Stačí sa len ohlásiť pracovníkom EFFETY. Podľa Šmehilovej ide najmä o to, „aby sme si vzájomne viac rozumeli, aj keď sa naša komunikácia vzhľadom na sluchové postihnutie líši. Každé dieťa by malo cítiť bezpečie a istotu v prvom rade vo svojom prirodzenom sociálnom prostredí.“ A o to v tomto ročnom projekte s medzinárodnou spoluprácou ide, nebáť sa rozumieť.

Projekt bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien.