Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Nechajte si zájsť chuť na marmeládu, odkazuje Európska únia

ovocná zmes Hamé Foto: Hamé

Od vstupu do Európskej únie sú spracovatelia ovocia na trhu nútení upustiť od užívania názvu marmeláda.

Bratislava 10. októbra (TERAZ.sk - OTS) – Dôvod je nutné hľadať v európskej legislatíve, ktorá povoľuje používať označenie marmeláda iba pre výrobky, ktoré obsahujú citrusové plody.

Českí spotrebitelia boli desaťročia zvyknutí natierať si na svoj chlieb marmeládu. Obľúbené čučoriedkové, jahodové či marhuľové dobroty už však na susednom trhu neobjavíte. Výrobcovia tohoto tradičného zbožia boli nútení nájsť alternatívu slova marmeláda. Dnes v obchodoch zakúpite iba výrobky označené ako ovocná zmes či ovocné nátierky.

Spoločnosť Hamé zahájila boj s Európskou úniou. „Usilovali sme o získanie európskeho označenia pre marmelády vyrábané z domácich druhov ovocia pri použití desiatok rokov starých receptúr. Bola to jediná možnosť, ako opäť začať používať pre tieto výrobky termín, na ktorý boli naši zákazníci zvyknutí z minulosti,“ oznámila marketingová riaditeľka Hamé Marcela Mitáčková.

Po niekoľko mesačnej usilovnej administratívnej vojne však Európska únia vydala zamietajúce rozhodnutie. „Po takmer ročnom boji sme nič nezískali s odôvodnením, že naše marmelády nespĺňajú požiadavky legislatívy EÚ, pretože nie sú vyrobené z citrusových plodov. A tak sa ďalej budeme musieť pozerať, ako sa občas v našich obchodoch objaví poľská marmeláda alebo španielska marmeláde,“ dodáva sklamane Mitáčková.